Valyuu is een circulaire marktplaats voor ‘pre-owned’ electronica. Je koopt er bijvoorbeeld een tweedehands smartphone van een andere particulier, maar dan goedkoper – want zonder allerlei tussenpartijen – en met meer zekerheid dan elders. Valyuu heeft meegedaan aan het acceleratorprogramma van Techstars en heeft eerder dit jaar een ronde opgehaald bij tien angel investors. Ferhats geheim? “Ga door tot je een ‘ja’ of ‘nee’ hebt.”

Ferhat is “ongelooflijk druk”, maar dat is vooral een luxeprobleem, vindt hij. Wat een paar jaar geleden begon als een goed idee, is inmiddels uitgegroeid tot een snelgroeiende startup. “Met Valyuu maken we het voor iedereen makkelijk om gebruikte elektronica, zoals smartphones en Macbooks, te verkopen en kopen. We hebben heel goed nagedacht hoe we voor iedereen de juiste waarde kunnen leveren. We koppelen op een slimme manier je product direct aan een andere consument of als er een barstje in het scherm zit aan een refurbisher. We zien dat we een serieus alternatief kunnen bieden aan mensen die nieuwe elektronica willen kopen.“

Marge opeten

“Mijn business partner Arvin en ik kwamen op dit idee toen we acht jaar geleden studeerden en parttime werkten in een T-Mobile-winkel in Den Bosch. Daar zagen we zoveel consumenten die niet wisten wat ze moesten doen met hun oude elektronische producten – die in feite nog in zeer goede staat waren. Vaak belandden dit soort producten in de kast, als back-up. Zonde, want hun waarde verdampte elk jaar een stukje meer. Arvin en ik doken erin en ontdekten dat er ontzettend veel tussenpartijen waren tussen consument en consument. Iedereen at een stukje van de marge op. Wij wilden al die schakels weghalen en een eerlijke prijs bieden. Heel transparant, met een testrapport voor elk product, dat inzichtelijk is voor de koper.”

Luister naar Ferhat Topuz in de At The Money podcast (38 min) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering vertelt Ferhat hoe hij de toekomst ziet van het circulair maken van consumenten-elektronica en zijn lessen uit het fundraisen bij investeerders. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Soundcloud of Apple Podcasts) of hieronder via Spotify:

Rampzalig

Valyuu startte met de vraag-kant van hun marktplaats. “De vraag was direct al enorm groot. We bouwden een goed en eerlijk verkoopplatform en werkten aan de juiste customer experience. Pas later – mei van dit jaar – gingen we aan het ándere stukje werken: de aanbod-kant. De eerste vijf dagen na lancering waren rampzalig. Daar schrokken we in eerste instantie van maar we realiseerden ons ook dat Google simpelweg tijd nodig heeft om te leren. Door geduld te hebben en intussen elle dag kleine tweaks toe te passen, werd de conversie al snel hoger en de flow beter. Het kwam dus goed.”

Feedback van 100 mentors

Valyuu deed in 2021 mee aan het Future of Finance & Sustainability program van Techstars & ABN AMRO. Techstars is een wereldwijd acceleratorprogramma dat beginnende ondernemers toegang biedt tot kapitaal, een-op-een mentorschap en een netwerk. “We wisten toen nog niks over venture capital of fundraisen maar hadden wel geld nodig. We probeerden van alles maar ons deck was nog niet eens professioneel genoeg. Iemand van Techstars Berlijn was enthousiast over ons concept en adviseerde ons om Valyuu aan te melden.”

Van alle aanmeldingen werd Valyuu een van de tien geselecteerden – en de enige uit Nederland. Ferhat: “Het heeft ons veel gebracht; we leerden over fundraisen, hoe je je netwerk benut en hoe je venture capitalists of angels benadert. Zo’n honderd mentors gaven feedback op onze pitch. Dit scherpte ons plan verder aan. Uiteindelijk waren we klaar om te gaan fundraisen; onze pitch was spot on, ons financieel model was spot on en we stonden een stuk steviger in onze schoenen. Techstars heeft ons geleerd groter en breder te denken.”

Geen paniek

Eerder dit jaar haalden Ferhat en zijn co-founders €625.000 op bij een groep angel investors. “Het duurde wel even voordat we zover waren dat we echt geld konden gaan ophalen,” blikt hij terug. “Pas toen al het materiaal klaarstond – pitch deck, financieel model, alles – gingen we van start. We hebben heel veel mensen koud benaderd en dat werkte eigenlijk heel goed. We hebben er een groep goede investeerders mee weten te verzamelen.”

Het geheim van een goede cold intro? “Zeg duidelijk wie je bent, wat je doet, waarom je een gesprek wil en waarom ze dertig minuten voor je zouden moeten vrijmaken. Ben je eenmaal binnen, dan is de grootste drempel genomen. Vervolgens: ga door tot je een duidelijke ‘ja’ of ‘nee’ krijgt. En verder: laat je niet demotiveren bij een ‘nee’, blijf consistent doorgaan en raak niet in paniek. En wees toegewijd. Ik besteedde op een zeker moment 95% van mijn tijd aan fundraisen.”

“Onze eerste cijfers zijn heel goed,” vertelt Ferhat tot slot. “We kunnen nu duurzaam verder groeien. En we zijn straks echt VC ready, qua verhaal én qua cijfers. Uiteindelijk hopen we hét wereldwijd bekende recirculation platform worden.”

Meer horen over Valyuu’s plannen? Luister naar de At The Money podcast (38 min) met Ferhat Topuz. Dat kan bovenaan dit artikel via Spotify, maar ook via andere podcasts-apps zoals Soundcloud of Apple Podcasts.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismakenmet Ferhat en Valyuu [1:10]
  • Over het ontstaan van Valyuu [3:00]
  • Vertrouwd een product kopen [8:30]
  • De uitdaging van een marktplaats: vraag en aanbod [10:30]
  • De waarde van Techstars [14:40]
  • Over het ophalen van een investering bij angels [23:30]
  • Grootste uitdaging bij fundraisen [31:10]
  • De ambities van Valyuu [34:30]
  • Advies aan founders die willen fundraisen [35:30]