Takeaway.com was het snelst groeiende bedrijf van Nederland in de periode van eind 2014 tot eind 2017. Het bedrijf creëerde in die drie jaar 936 nieuwe banen en zag de omzet jaarlijks gemiddeld met 68% groeien.

Dat blijkt woensdag uit een ranglijst van de 250 hardst groeiende Nederlandse bedrijven, die is samengesteld door het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en nlgroeit.

Tweede is Rituals (44% groei, +2.448 banen), Coolblue (50% groei, +2.040 banen) is derde. De hele lijst is hier te zien.

Van de top 10 hebben Rituals, YoungCapital en Dynagroup voor zover bekend geen venture capital of private equity opgehaald, en Coolblue pas in een late fase. Gemiste kansen?

De ‘techbedrijven’ in de top 10 (Takeaway, Coolblue, Catawiki, Adyen en Bol.com) – hey, deze kennen we ook nog uit mijn online tijdreis – hebben allemaal venture capital (van o.a. Prime Ventures en Peak Capital) of private equity opgehaald. Uiteraard bewijst deze relatie niet de causatie venture capital -> scale-up.

Maar wat ik helemaal interessant vind is als we kijken naar de hele lijst scale-ups (en dat heb ik zelf maar vlugjes gedaan hoor). Het lijkt namelijk alsof hier een heleboel bedrijven inzitten die ik geen logische kandidaten voor venture capital zou vinden. Veel hebben ook nooit funding opgehaald.

Ze zijn bijvoorbeeld niet-sexy of zelfs saai, het zijn ‘simpele’ bedrijven met maar een dun laagje tech en/ of me-too proposities. Maar blijkbaar zijn ze in staat om massa te vinden en keihard te groeien.

En dat brengt me bij het punt: is het wel slim om als VC alleen maar te kiezen voor disruptive techbedrijven in hippe markten met internationale groeipotentie en duidelijk onderscheidend vermogen? Waarom niet wat saaie of medium-tech bedrijven aan je portfolio toevoegen die stiekem uitgroeien tot scale-ups?

Zeker, dit is kort door de bocht en met de zegen van survivorship, maar misschien waard om eens over na te denken.

 

Meer van dit soort analyses en inzichten ontvangen? Meld je dan aan voor onze (gratis) maandelijkse GEC Insights mailing voor investeerders.