Yoshi Tuk heeft op Emerce een artikel geschreven over unicorns en startup post-mortems op basis van nieuwe data van CB Insights. Niemand minder dan ondergetekende heeft geprobeerd hier wat context en analyse aan toe te voegen. Het stuk is hier te lezen.

Wat de final cut niet heeft gehaald, maar wat ik nog wel relevante food for thought vind gaat over de unicorn-club:

Unicorns — zo vernoemd omdat hun status mythisch zou zijn — zijn dus allang niet meer zo zeldzaam. Het aantal venture capital deals en de omvang van die deals is de laatste jaren toegenomen waardoor ook het aantal unicorns sterk is gestegen.

De markt was de afgelopen tijd zodanig dat veel bedrijven liever een extra ronde ophaalden bij private investeerders dan dat ze naar de beurs gingen. Er komen dus wel unicorns bij maar er vloeien er weinig weg.

Tot dit jaar, denk ik.

Er liggen namelijk al wat IPO’s in de planning. Dropbox en Spotify hebben inmiddels een beursgang aangekondigd, en ook van anderen (WeWork bijvoorbeeld) wordt verwacht dat ze in 2018 naar de beurs gaan. Zij gaan dus hun unicorn-status verliezen, want publiek bedrijf.

Daar komt nog eens bij dat uit onderzoek blijkt dat de terms van de financieringsrondes een overwaardering in de hand helpen; ongeveer de helft van de unicorns hebben helemaal geen waardering van meer dan een miljard dollar.

Kortom, de unicorn-club valt uit elkaar.

De Nederlands unicorn: Adyen

Hoe zit dat in Nederland? In absolute zin stelt Nederland niet veel voor in de unicorn-club — alleen Adyen mag er naar binnen* — maar ten opzichte van het aantal inwoners, doet Nederland het eigenlijk best goed. Althans, dat zegt professor Erik Stam, toch niet de minste.

Maar het ‘probleem’ is: er is maar één Nederlandse unicorn. Dus als Adyen komend jaar naar de beurs gaat (als de geruchten kloppen), zijn er straks geen Nederlandse unicorns meer over. En dan doen ‘we’ het opeens helemaal niet meer zo goed, in absolute én in relatieve zin.

Om op in te zetten: komt er eerst een Nederlandse unicorn bij of gaat Adyen eerst naar de beurs?

 

*Ik dacht altijd dat er maar één Nederlandse unicorn was, en dat dat dat Adyen is. Maar volgens onze vrienden van CB Insights zit de HQ van letgo (waardering $1 miljard) toch echt in Naarden (je weet wel — in Capital Valley) en is het dus een Nederlandse unicorn. Nice!

Behalve dat het niet waar is.