Een oerknalletje. Zo kun je het beste beschrijven wat er in de machine van VSPARTICLE gebeurt.

En met dat oerknalletje kan VSPARTICLE heel precies nanodeeltjes genereren, die gebruikt kunnen worden om nieuwe materialen mee te maken. Materialen die bijvoorbeeld batterijen of zonnepanelen betere eigenschappen kunnen geven.

Waar het voorheen soms jaren duurde om uit te vogelen hoe je een bepaald nanodeeltje kunt produceren — en dan nog steeds moeite houdt om het consistent te produceren—kan VSPARTICLE dit met een druk op de knop.

Sterker nog, Aaike vertelde mij dat zelfs ik binnen 10 minuten begrijp hoe het apparaat werkt en in het lab materialen kan maken waar op dit moment PhD studenten van Harvard of MIT nog jaloers op zullen zijn.

VSPARTICLE heeft kortom iets interessants in handen, waar bovendien ongelooflijk veel toepassingen voor zijn te bedenken. Hoe ga je om met die eindeloze potentie en hoe behoud je tegelijkertijd voldoende focus?

Afgelopen jaar heeft VSPARTICLE “enkele miljoenen” opgehaald bij het investeringsvehikel van Keesjan Cordia. Het gesprek dat ik had met Aaike gaat onder andere over hoe je als hightech bedrijf balanceert tussen ambitie en potentie enerzijds en haalbaarheid en overleven anderzijds, en over hoe China zowel een bedreiging als een kans vormt voor de maakindustrie in Nederland en voor VSParticle in het bijzonder.

Een deel van het gesprek is op ons blog weergegeven. Voor het hele gesprek verwijs ik je naar de At The Money podcast (beschikbaar op o.a. SpotifySoundCloud en Apple Podcasts).