Ondernemer, angel investeerder, spreker en auteur: HR-expert Wendy van Ierschot is het állemaal. In haar boek Scale-ups & Downs deelt ze mooie inzichten die relevant zijn voor startup en scale-up founders. Bovendien beheerst ze als investor zelf ook de kunst van het selecteren van de beste teams om geld op te zetten. “Een founder hoeft nog niet alles te weten maar moet wel enorm gedreven zijn.” 

Met VIE People helpt Wendy van Ierschot snelgroeiende bedrijven met 15 tot 25 medewerkers naar 150 of 200-plus medewerkers. Daarnaast investeert ze met VIE Tech Capital in HR tech-bedrijven. En dat alles terwijl ze ‘opgeleid is tot ambtenaar’, zoals ze het zelf noemt. “Na mijn studie ging ik aan de slag bij Shell, op de afdeling HR. Daar raakte ik verslingerd aan het vak. Omdat ik meer flexibiliteit en vrijheid wilde, stopte ik na bijna zeven jaar bij Shell. Ik zag dat er binnen het bedrijfsleven altijd veel kritiek was op HR-afdelingen en wilde het vak veranderen. Ik wilde laten zien hoe het beter kan en dan vooral binnen kleinere bedrijven, waar je als HR-professional écht impact kunt maken.”

Idioot idee

Met de oprichting van VIE People ging Wendy de expertise die ze had opgebouwd bij een grote corporate toepassen op startups en scale-ups. “Een idioot idee maar ik wist dat het zou werken. Tijdens Shell runde ik al een eigen bedrijf waarbij ik HR-klusjes deed bij kleinere bedrijven. Ik zag dat de expertise die ik bij Shell had opgedaan prima bruikbaar was binnen het kleine bedrijfsleven.” VIE People helpt bedrijven met hun groei maar maakte zelf ook een interessante groei door. “We hebben lang met een klein clubje gewerkt. Met vijf, zes mensen. Dat duurde zeker vier jaar. Daarna zaten we zo’n drie jaar rond de tien man voordat we daar overheen kwamen.”

Luister naar Wendy van Ierschot in de At The Money podcast (47 min) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering bespreekt ze een aantal inzichten uit haar boek die relevant zijn voor startup en scale-up founders. En hoe selecteert Wendy eigenlijk zelf de beste teams om in te investeren? Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify of Apple Podcasts) of hieronder:

Bedrijf groot maken

Deze groeistap is altijd moeilijk, dat ervoer Wendy niet alleen zelf maar dat ziet ze ook om zich heen. “In Nederland is tachtig procent van de bedrijven zzp’er, zestien procent heeft twee tot tien medewerkers. Daarmee heb je dus al 96 procent van de bedrijven gehad en houd je nog vier procent over voor bedrijven boven de tien medewerkers. Boven de vijftig medewerkers kom je nog maar op 0,7 procent. Ik kreeg op een zeker moment het idee om datgene wat ik aan klanten adviseerde, zélf te gaan doen: mijn bedrijf groot maken. En ik schreef een boek over de manier waarop je dat het beste kunt doen.”

Aán je bedrijf of ín je bedrijf

Een van de punten die Wendy in haar boek Scale-ups & Downs maakt, is het verschil tussen ín het bedrijf werken en áán het bedrijf werken. Ze beschrijft hoe deze twee variëren tijdens de verschillende groeifases van een bedrijf en hoe je als founder zorgt voor balans tussen beide. Wendy: “Aan je bedrijf werken gaat over visionair zijn. Waar staan we nu en waar willen we naartoe met dit bedrijf? Met welke strategie komen we daar en welke mensen en middelen hebben we daarvoor nodig? In je bedrijf werken betekent dat je meewerkend leider bent. Je werkt met en voor de klant, onderhoudt externe relaties en houdt zicht op je partners en de business.”

Go-Go-Go

Een belangrijke boodschap in Wendy’s boek Scale-Ups & Downs is dat in elke fase waar een groeiend bedrijf doorheen gaat, de founder steeds minder ín het bedrijf moet gaan werken en steeds meer áán het bedrijf. “Als je het steeds een stukje meer afschaalt, maak je uiteindelijk de weg vrij om van zestig naar honderd medewerkers te gaan. Ik noem die fase Go-Go-Go; vanaf de zestig is het veel makkelijker om echt het gaspedaal in te drukken.”

Paradox

Een ander interessant inzicht van Wendy gaat over wat zij noemt de ‘scale-up prestatiedynamiek’. Als ondernemer heb je steeds te maken met een soort paradox. Je moet krachtig leiderschap laten zien maar je moet ook loslaten en delegeren. Je moet experimenteren maar je moet ook discipline houden. “Die tegenstrijdigheden zorgen voor een lekkere dynamiek. Maar het is ook moeilijk te managen. Een voorbeeld: je moet fouten mogen maken in een organisatie. Dat hoort bij innoveren. Tegelijkertijd wil je geen incompetente mensen. Dus: wanneer is een fout, een fout die hoort bij innnovatie? Wanneer is een fout, een signaal van incompetentie? Hoe groter je bedrijf is, hoe moeilijker het is om te zien of iemand incompetent is. Bij een groot bedrijf heb je een proces nodig om dat te beoordelen, en daar is discipline voor nodig.”

Investeren in je vakgebied

Naast haar HR-inspanningen is Wendy ook investeerder. “Mijn eerste investering was in een duurzaam kledingmerk. Ik keek op een heel andere manier naar dat bedrijf dan dat ik naar mijn eigen bedrijf deed. Stelde de founders heel andere vragen dan dat ik mezelf stelde. Heel interessant. Maar ik wist niks van de kledingindustrie en ik ontdekte dat een beetje kennis toch wel handig was. Ik besloot te gaan investeren in HR tech; een vakgebied waar ik wél veel van weet. Het is meteen een goede manier om bij te blijven. Door de vele pitches die ik zie, weet ik precies wat de ontwikkelingen zijn en die kennis gebruik ik weer in mijn consultancy bij klanten.”

Divers team

Wendy investeert in founders die realistisch zijn, die de markt lijken te begrijpen. “Ik investeer in ondernemers waar ik in geloof, die laten zien dat ze snappen waar ze mee bezig zijn en die het juiste team hebben. Ik vind het niet zo erg dat je nog niet precies weet hoe je gaat opschalen. Wat ik wél belangrijk vind is dat je inhoudelijk ontzettend gedreven bent en dat het team divers is. Je hebt iemand nodig die gewoon goed is in geld ophalen, iemand die diep de inhoud van het product ingaat en iemand die het product mooi maakt.”

Fundraisen als vak

Wendy kent intussen de fijne kneepjes van het investeringsvak. Maar: geld ophalen is ook een vak, vindt ze. “Het is niet iets wat je er even bij doet. Verdiep je er dus goed in. Geld ophalen is aan je bedrijf werken en het is essentieel om te begrijpen hoe dat werkt. Probeer met business angels om tafel te komen, oefen je verhaal op hen, vraag ze om feedback. Zo krijg je het vak onder de knie.”

Meer horen over hoe organisaties schalen? Luister naar de At The Money podcast (47 min). Dat kan bovenaan dit artikel, maar ook via andere podcasts-apps zoals Apple Podcasts.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismakenmet Wendy en VIE People [1:10]
  • Over het boek Scale-ups & Downs [8:30]
  • In of aan je bedrijf werken [13:00]
  • Bedrijven die echt hard groeien hebben vaak veel problemen [19:10]
  • Groeimindset herkennen bij medewerkers en founders [22:00]
  • Paradoxen van groei in leiderschap [28:10]
  • Wendy als angel investor [34:50]
  • Het verschil tussen first time en serial founders [40:00]
  • Advies aan founders en VCs die willen fundraisen [43:10]