Ambities voor het startup ecosysteem tijdens StartupDelta summit
Een beetje ambitie kan nooit kwaad. Tijdens de StartupDelta Summit werd de ambitie om als Nederland te stijgen in de ‘lijstjes’ nogmaals bevestigd.
EZ heeft Startup Genome (die altijd die ecosyteem-benchmarks maken) gevraagd waar de kansen liggen om als startup ecosysteem te groeien. Afgelopen maand verscheen een artikel met een analyse en aanbevelingen.
In het artikel staat: “There appears to be a need for even more funding to help sustain ecosystem growth“. En tijdens StartupDelta Summit zei de onderzoek van Startup Genome zoiets als: “There can never be enough capital in the early stage.”
Kapitaal in de vroege fase
Maar is dat wel echt zo? Is de beschikbaarheid en toegankelijkheid kapitaal nou echt een bottleneck?
Johan van Mil van Peak Capital zegt bijvoorbeeld op de site van de summit: “Er is in de Nederlandse markt ruim voldoende professioneel kapitaal aanwezig”.
Ik denk dat eigenlijk ook wel (hoewel er in sommige fases en technologiegebieden (consumer tech anyone?) een gap is). Ik heb het gevoel dat er al best wat concurrentie is tussen VCs, met name in de fase dat een startup al wat tractie kan aantonen. Meer kapitaal toevoegen in de vroege fase zorgt er denk ik voor dat investeerders meer moeite hebben om een fatsoenlijk portfolio aan te leggen, meer moeite hebben om een redelijk fondsrendement te draaien en dat uiteindelijk kapitaal weer zal wegvallen.
Betere exits is gunstig voor het startup ecosysteem
Waar ik veel meer een bottleneck zie is de exit-kant. Het duurt in Nederland relatief lang tot er een mooie exit gemaakt kan worden. Eerder investeren zorgt voor een nog langere holding period (of een gedwongen vroege, suboptimale exit) en daarmee voor een lagere kans op een goed rendement.
Het zou mooi zijn als er wordt nagedacht over:
1) hoe de exits aantrekkelijker gemaakt kunnen worden voor investeerders (meer strategische partijen, hogere waarderingen, etc.)
2) hoe de time-to-exit verkort kan worden (makkelijker opschalen, internationaliseren, talent aantrekken etc.)
Ik denk dat de truc als volgt is; als het voor investeerders aantrekkelijk is om in een vroege fase te investeren, dan zullen ze in de vroege fase investeren. Wat denken jullie?
Meer van dit soort analyses en inzichten ontvangen? Meld je dan aan voor onze (gratis) maandelijkse GEC Insights mailing voor investeerders.