Instappen als investeerder terwijl de startup in kwestie nog maar een luttele 23 transacties heeft. Het is wat Speedinvest deed bij Smiler, een on-the-spot fotografie marktplaats. Onlangs maakte Smiler bekend dat zij in twee rondes kort op elkaar in totaal $8 miljoen heeft opgehaald. Aan tafel met Jeroen Arts van Speedinvest – die uitlegt waarom hij het aandurfde om al zo vroeg te investeren – en met CEO Kasper Middelkoop – die onthult hoe hij ook andere VCs wist te overtuigen.

Bij Smiler kun je eenvoudig en spontaan een fotoshoot doen op publieke en commerciële hotspots zoals de Eiffeltoren of in Artis. Een professionele shoot wel te verstaan, door een fotograaf van Smiler. Zij zijn namelijk al aanwezig op plekken waar veel mensen foto’s willen. Zo heb je als consument altijd de mogelijkheid om een bijzonder moment vast te leggen en is het voor fotografen makkelijk om hun shoots aan klanten aan te bieden.

Founder en CEO Kasper Middelkoop kwam op dit idee toen hij acht jaar geleden zich met zijn vriendin – inmiddels zijn verloofde én co-founder – in New York op Times Square liet vastleggen door een fotograaf die daar ter plekke shoots verkocht. “We betaalden vijftien dollar en hadden een paar weken later een set fantastische foto’s in onze mailbox. Maar wat een gedoe was deze werkwijze voor de fotograaf: hij krabbelde na elke shoot een aantal kenmerken van de gefotografeerde mensen op een papiertje en moest naderhand daar de juiste foto’s bij gaan zoeken. Dat moest beter kunnen. Ook de customer journey had wel wat haken en ogen. Na een paar jaar broeden en het bestuderen van het model van Tier, de e-scooters, lag er vier jaar later een plan met technische oplossing waarmee ik het aandurfde.”

Luister naar Kasper Middelkoop en Jeroen Arts in de At The Money podcast (41 min) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering hebben Kasper en Jeroen het o.a. over fundraisen in tijden van corona, waarom Jeroen het aandurfde om al zo vroeg te investeren en hoe Kasper ook andere VCs wist te overtuigen. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify of Apple Podcasts) of hieronder:

 

 

Verlaten straten

Het was voor Kasper niet de eerste keer dat hij een bedrijf opzette. Eerder was hij co-founder bij Hotelchamp en Tiqets. “Dankzij mijn uitgebreide ervaring weet ik bijvoorbeeld goed hoe je bij een startup in de toekomst moet kijken naar wat er komen gaat.”

En precies voor die toekomst was er geld nodig. Want hoewel de wereld intussen in de ban was van corona en de straten wereldwijd verlaten waren door lockdowns, had Kasper het gevoel goud in handen te hebben. “Ik maakte een lijstje met VC’s die in marktplaatsen investeren. Speedinvest stond daar uiteraard ook bij. Via via kende ik Jeroen en werd ik geïntroduceerd. Het klikte al gauw en ik ontdekte dat Jeroen naast investeerder ook een toffe ondernemer is. De culture fit was perfect.”

Zin in

Speedinvest is een Oostenrijks investeringsfonds dat pan-Europees investeert in early-stage bedrijven en zich focust op vijf thema’s, waaronder fintech, deeptech en dus ook marktplaatsen. Speedinvest onderscheidt zich met een sterke operationele betrokkenheid bij hun portfoliobedrijven. Jeroen: “Smiler is mijn eerste Nederlandse vlaggetje. Ik zag meteen dat het klopte; het deck zag er gelikt uit en het team zat goed in elkaar. Ook de manier waarop Kasper zijn propositie uiteenzette maakte indruk. Dat hij dat voor elkaar kreeg ten tijde van covid, gaf vertrouwen. Ik kreeg er zin in! Mijn collega’s wisten ook meteen: dit is een no brainer. We wilden onze naam waarmaken en snel richting de finish.”

Smiler foto

Tractie

Maar zo snel liet Kasper dat niet gebeuren. “Hij speelde hard-to-get,” grapt Jeroen. Kasper: “Er liepen meerdere gesprekken. Maar natuurlijk hadden we ook gewoon een grote ronde nodig. Blijven bootstrappen zou simpelweg te lang gaan duren. Speedinvest zag het met ons zitten, ook al hadden we nog maar 23 transacties en was er niemand op straat waarmee we significante data konden opbouwen. Vier maanden na de pre-seed ronde konden we al zes miljoen euro ophalen. In vier maanden tijd hadden we, tussen twee rondes door, voldoende tractie kunnen bewerkstelligen. Dat kwam onder meer doordat we vanaf dag één aan ons team zijn gaan bouwen. Onze burn schoot omhoog maar we hadden daarmee wel een ijzersterk team van zo’n veertig man.”

Huiswerk

Naast Speedinvest investeerden ook Dutch Founders Fund, net zoals Speedinvest met een sterke focus op marktplaatsen, PROfounders Capital en Mosaic, die goede banden met de VS hebben. Kasper: “Voorafgaand aan de eerste ronde deed ik mijn huiswerk goed en zorgde dat ik op papier al een match had met de VC’s die ik op het oog had. Je kunt dan met veel meer zelfvertrouwen je verhaal doen.”

“Die verschillende investeerders naast elkaar ging heel soepel,” vertelt Jeroen. “Ons doel is dat founders zich comfortabel voelen bij onze betrokkenheid, niet dat we de enige investeerder zijn. Prima als er ook andere angels of VC’s aangehaakt zijn.”

Mooie momenten vastleggen

Even een Smilertje boeken tijdens een gezellige avond in het Vondelpark met je vrienden. Dat is waar Kasper naartoe wil. Dat valt nog niet mee. “De uitdaging zit ‘m op dit moment vooral aan de supply kant. Hoe krijgen we goede fotografen uit hun bureaustoel en de straat op? De meerderheid is gewend zich aan te melden bij een platform waar ze vervolgens vanzelf geboekt worden. Wij draaien het om.” Speedinvest wil en kan hierbij uiteraard adviseren. Jeroen: “Door Smiler bij relevante bedrijven te introduceren bijvoorbeeld, die kunnen adviseren over hoe je specifieke supply actoren activeert.”

Kaspers advies voor andere founders die willen raisen: “Blijf bij je eigen visie. Een VC speelt ook een spel. Ze proberen je misschien te downgraden zodat ze goedkoper kunnen instappen. Blijf bij je visie en toekomstdroom. Wat je nodig hebt is een visionaire investeerder die aan boord is bij jouw ambities. En daarná heb je veel geld nodig.”

Meer horen over Smiler en Speedinvest? Luister naar de At The Money podcast (X min). Dat kan bovenaan dit artikel via SoundCloud, maar ook via andere podcasts-apps zoals Spotify of Apple Podcasts.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismakenmet Kasper en Smiler [1:10]
  • Bijpraten met Jeroen en Speedinvest [6:45]
  • De bromance tussen Kasper en Jeroen [9:45]
  • Hard to get spelen [13:30]
  • Vroeg en toch funding ophalen, hoe doe je dat? [15:00]
  • De dynamiek van meerdere investeerders aan boord halen [20:50]
  • De belangrijkste groeiuitdagingen van Smiler [30:20]
  • Advies aan founders die willen fundraisen [37:20]