Golden Egg Check opent een ongebruikelijk investeringsfonds voor techbedrijven. Het fonds is klein, zit nooit in de lead en wil niet hands-on betrokken zijn bij de operaties van de deelnemingen.

Een half miljoen euro wil Golden Egg Check Capital tot het einde van het jaar uitgeven. Het doel is om mee te investeren in een volgende rol in rond de tien start-ups. De ticket size ligt per keer niet veel hoger dan vijftigduizend euro.

“Het is, zeker voor Nederlandse begrippen, uniek opgezet. We co-investeren mee met goede angels en VC’s en zijn verder hands-off”, vertelt Thomas Mensink. Met zijn collega’s staat hij aan de basis van het initiatief. “We willen ons niet actief met start-ups bemoeien en zijn daardoor in staat om een groot portfolio op te zetten. We mikken uiteindelijk op rond de 50 à 75 tot honderd bedrijven.”

Het bedrijf uit Enschede is eigenlijk marktanalist en bemiddelaar in de techsector. Het brengt start-ups en investeerders bij elkaar. Het fonds, opgericht door een de Twentse ondernemers en een vermogende particulier, is een logisch voortvloeisel daaruit.

“We kennen al veel ondernemers en investeerders. Als co-investor willen we iets nieuws aan de markt toevoegen. Het is verfrissend omdat we hands-off zijn. Aan de andere kant verschaffen we wel een beetje extra kapitaal en bieden een relevant netwerk voor ondernemers als ze later een volgende ronde willen doen.”

“De timing van dit fonds is erg gunstig met de huidige ontwikkelingen op de tech- en investeringsmarkt. Veel bedrijven die bijvoorbeeld eerder dit jaar een ronde hebben opgehaald willen hun runway verlengen en willen hun ronde dus nog wat vergroten. Wij springen hierop in door ze te helpen met het connecten naar bijvoorbeeld extra angels en kunnen zelf ook een ticket meedoen.”

Golden Egg Check Capital I, zoals het formeel heet, heeft reeds vier deals gedaan. Drie krijgen er op dit moment vorm. “We kiezen zelf geen domein, maar liften mee op de expertise van de lead investors.”

Lees het hele artikel op Emerce.