Anna Brandt en Noor van Boven werkten bij een aantal bekende tech-bedrijven, waaronder Uber, Zalando, Soundcloud, N26 en Mollie. Ze barsten van de ervaring met het opzetten van goed presterende teams en organisaties. Nu zitten ze in de angel scene en investeren ze met hun bedrijf Invested gezamenlijk in startups en scale-ups in HR-tech en Fintech. “We investeren graag in mensen die niet in het sociaaleconomische VC-netwerk zitten maar wel de creativiteit, drive en brains hebben.”

“Soms ontmoet je iemand met wie je meteen die mega-klik hebt. Samen met wie alles beter gaat en alles leuker is. Dat zijn Noor en ik ten voeten uit.” Aan het woord is Anna Brandt, samen met Noor van Boven angel investor en founder van Invested. De twee wisten meteen toen ze elkaar ontmoetten dat ze ooit samen een bedrijf zouden starten. Uiteindelijk duurde het een tijd voor het zover was; Anna en Noor werkten bij veel mooie namen, over de hele wereld. Los van elkaar maar “we spraken elkaar letterlijk elke dag”. Anderhalf jaar geleden was het moment daar en kwam Invested van de grond.

Capacity, drive & brains

Noor: “Bij de start van Invested definieerden we de kaders. Wat vinden we belangrijk en waarmee willen we in de tweede helft van onze carrières aan de slag? Sowieso wilden we met founders werken. Liefst in late stage fases, want dan is de organisatiecomplexiteit hoog. En we vinden de positie van vrouwen in relatie tot hun werk belangrijk. O ja, en we wilden zelf iets nieuws leren. Het resulteerde in een combinatie van enerzijds consulting, waarbij we complexe problemen bij grote organisaties aanpakken en anderzijds – met het geld dat we daarmee verdienen – het investeren in founders die zelf minder makkelijk toegang hebben tot kapitaal. Omdat ze niet in die klassieke VC-wereld zitten, niet op de grote particuliere universiteiten hebben gezeten en niet van huis uit een zak geld meekregen. Maar wél de juiste capaciteit, drive en ‘well functioning brain’ hebben.”

Luister naar Anna en Noor in de At The Money podcast (51 min) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering vertelt Pauline waarom ze 4impact is begonnen, over hun plannen met het tweede fonds, en wat ze het moeilijkst vindt aan haar werk. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals SoundCloud of Apple Podcasts) of hieronder:

Allerlei bubbles

Dat investeren, daar rolden Anna en Noor eigenlijk vanzelf in, leggen ze uit. Noor: “We werden steeds vaker gevraagd door institutionele investeerders om de due dilligence te doen, de startup te beoordelen, en soms konden we dan mee-investeren. Onze nieuwsgierigheid werd al snel gewekt. Toen we zagen dat er in de wereld van investeren allerlei aparte bubbels bestonden – vrouwen investeren in vrouwen, mensen van kleur investeren in mensen van kleur, allemaal heel goed natuurlijk – wisten we wat ons te doen stond. We wilden VC’s helpen met een meer diverse dealflow en zo het systeem van binnenuit meer diversiteit geven.”

Rol charters

Op de vraag welke rare, goede of slechte strategische beslissingen Anna en Noor hebben gezien in hun tijd bij de lange lijst aan werkgevers, antwoorden ze in eerste instantie dat dit zaken zijn die ze alleen met elkaar memoreren, tijdens avonden met veel gelach en wijn. Toch zijn er terugkerende zaken die zijn blijven hangen – en die podcast-waardig zijn. Anna: “We adviseren scale-ups ook altijd om heel goed duidelijk te maken wie waarvoor verantwoordelijk is, wie welke vrijheden en bevoegdheden heeft. Dat breng je bijvoorbeeld heel pragmatisch in beeld met role charters.”

Noor vult aan: “Wat ik vaak heb gezien is dat in tijden van groei, waarin iedereen enthousiast is, er voor elke uitdaging een apart team wordt opgetuigd. Met een paar slimme mensen met een stevige drive. Die worden in isolatie gezet om iets voor elkaar te krijgen. Dit werkt dus nooit. Zo’n team gaat heel hard rondrennen, de teamleden voelen zich compleet gefrustreerd want ze zijn afhankelijk van de organisatie maar worden niet gezien. Wij raden altijd aan: zorg dat dit soort teams altijd rapporteren naar centrale leiders binnen je organisatie. Dan blijft iederéén verantwoordelijk.”

Zit je nog goed?

De twee hebben nog meer goede adviezen voor bedrijven die willen schalen. Anna: “Doe je voordeel met een business coach. Een goede coach helpt founders inzien hoe de volgende fase eruitziet. Welke stappen hij of zij zetten moet en welke complexiteit die stappen met zich meebrengen.” Noor vult aan: “Ik adviseer ook altijd dat co-founders eens per zoveel jaar hun eigen rol in het team met elkaar bespreken. Je ziet vaak dat de rollen in het begin van een startup worden verdeeld, dat het bedrijf vervolgens schaalt naar 800 man en de founders klakkeloos dezelfde rollen blijven vervullen. Het is goed om tussentijds af te stemmen of die initiële rol nog de beste rol is. Of je het nog leuk vindt. En of het nog werkt.”

Mistig imago

Er zijn maar weinig vrouwelijke angels, weten ook Anna en Noor. Dat komt onder meer door het mistige imago van investeren, aldus Anna. “Vrouwen die aan iets nieuws willen beginnen, kijken doorgaans naar de vraag ‘weet ik hier iets van?’. Zo niet, dan kijken ze verder. Investeren kent een bepaald jargon, het is ingewikkeld, dat schrikt af. Maar investeren kun je leren, dat weten wij als geen ander. Ons netwerk bleek royaal en genereus toen wij de wereld van investeren gingen ontdekken. Er waren zoveel mensen die maar wat graag hun kennis met ons wilden delen.”

Zoek de klik

Tot slot: een advies aan founders die willen fundraisen. Anna: “Denk goed na over wie je op je ‘cap table’ wil hebben. Welke kennis heb je nodig en waar vind je die? Zorg dat je begrijpt met wie je praat. En zoek tijdens een pitchgesprek naar die goede klik met een potentiële investeerder, dat is echt het belangrijkste.”

Meer horen over hoe Anna en Noor te werk gaan? Luister naar de At The Money podcast (51 min). Dat kan bovenaan dit artikel via Spotify, maar ook via andere podcasts-apps zoals SoundCloud en Apple Podcasts.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismakenmet Anna & Noor [1:10]
  • Over ondervertegenwoordige founders [6:30]
  • De toegevoegde waarde van Anna en Noor [8:30]
  • Diversiteit in de funnel [9:30]
  • Spijt van een investering [12:30]
  • Investeringscriteria van Invested [18:30]
  • Ervaringen bij scale-ups zoals Mollie en Uber [22:30]
  • Soundcloud ten tijde van hun bijna-dood-ervaring [31:20]
  • Best practices m.b.t. het opschalen van organisaties [36:00]
  • Over het gebrek aan vrouwelijke investeerders [41:40]
  • Advies aan founders die willen fundraisen [47:30]