ENSCHEDE – Investeerders die geld in startende bedrijven steken, laten Twentse startups links liggen. Van alle deals voor een kapitaalinjectie die er jaarlijks in Nederland worden gesloten, vinden er gemiddeld slechts 2 tot 4 procent plaats in Twente. Zeker gezien de aanwezigheid van de Universiteit Twente is dat heel weinig.

Dat constateert het Enschedese bedrijf Golden Egg Check, dat starters begeleidt bij het maken van een businessplan en helpt bij het vinden van risicokapitaal. „Op een totaal van 250 tot 400 contracten per jaar, komt het in Twente gemiddeld slechts tot vijf à tien deals tussen startups en investeerders”, zegt Thomas Mensink van Golden Egg Check.

Amsterdam koploper

Dat staat in schril contrast tot bijvoorbeeld de regio groot-Amsterdam, waar 170 techondernemers vorig jaar 3,7 miljard euro ophaalden bij investeringsmaatschappijen en zogeheten ‘business angels’, particuliere investeerders. „Er zaten daar wel een paar uitschieters bij. Online supermarkt Picnic en betaaldatabedrijf Mollie wisten samen al ruim 1,2 miljard bij investeerders op te halen”, aldus Mensink.

Twente loopt achter

Die 3,7 miljard steekt nogal af bij de ‘schamele’ 41 miljoen euro die in 2021 werd opgehaald door Twentse startups en zogeheten scale-ups, techbedrijven die al langer dan vijf jaar bestaan en verder doorgegroeid zijn. Bij die 41 miljoen ging het om contracten met zeven Twentse bedrijven, nog geen twee procent van het totale aantal deals dat in Nederland werd gesloten. In de 41 miljoen is ook nog eens de naar schatting 25 miljoen euro meegenomen die het Hengelose pakketkluizenbedrijf De Buren Afhaalcentrum incasseerde van een particuliere investeerder.

Techbedrijven risicovolle investering

Durfinvesteerders laten Twente dus vrijwel links liggen. Maar hoe komt dat? Gilles Meijer, mede-oprichter van Golden Egg Check: „Een eenduidig antwoord is daarop niet te geven. Wij denken dat het komt doordat uit de UT vooral bedrijven voortkomen die gecompliceerde technologieën toepassen die hun nut nog niet altijd hebben bewezen. Dat maakt het risico voor investeerders extra groot. Vorig jaar ging overigens maar 10 procent van alle investeringen naar techbedrijven.”

„Hightech komt moeilijker aan kapitaal dan softwarebedrijven. Als je daar geld in steekt, is het risico kleiner”, vervolgt Meijer. Slechts één op de vijf technostarters komt tot volwassenheid.

Leeftijd speelt een rol

En ook leeftijd speelt een rol, denkt Meijer. „De oprichters van startups die uit de Universiteit Twente ontstaan zijn pas net afgestudeerd of gepromoveerd. Het vertrekpunt voor veel startups in de Randstad is anders. Daar hebben starters al vaak eerst werkervaring opgedaan bij andere bedrijven. En ook de samenstelling van de teams wil bij technostarters nog wel eens onevenwichtig zijn. Die teams bestaan dan vooral uit techneuten, terwijl commerciële en financiële specialisten ontbreken.”

Golden Egg Check stopt half miljoen in fonds voor startups

Het Enschedese bedrijf Golden Egg Check heeft een eigen fonds opgezet dat investeert in startups. In samenwerking met een vermogende Twentse zakenman die anoniem wil blijven – ‘hij staat in de Quote 500’ – is er om te beginnen een half miljoen euro in het fonds gestopt.

Het is de bedoeling dat Golden Egg Check Capital, zoals het fonds heet, de komende twee jaar 10 tot 15 deals gaat doen van 25.000 tot 50.000 euro per stuk. „We hebben er inmiddels twee gedaan”, zegt directeur Gilles Meijer van het bedrijf dat startups naar groeikapitaal helpt zoeken.

Helpen bij zoektocht

Golden Egg Check (7 werknemers) begeleidt startups sinds 2015 ook bij in het maken van een businessplan. Het bedrijf kent in die hoedanigheid ‘vrijwel alle startups in Nederland en ook bijna alle investeerders die er toe doen’, zegt Gilles Meijer. „We helpen jaarlijks gemiddeld 10 bedrijven aan een investeerder.”

Thomas Mensink van Golden Egg Check heeft software ontwikkeld waarin startups hun businessplan digitaal kunnen aanmaken. De software is zo ingedeeld dat alle facetten aan de orde komen waaraan een goede business case moet voldoen.

Talentscouting

De omzet komt uit de succes-beloning die met startende ondernemers is overeengekomen en uit de opbrengst van abonnementen die investeerders met Golden Egg Check afsluiten voor het scouten van startups. Meijer: „Ook werken we voor overheden. Zo heeft de gemeente Amsterdam 12 vraagstukken uitgezet die ze willen laten oplossen door startups. Wij zoeken daar dan bedrijfjes bij die daar bij passen.”

‘Geen belangenverstrengeling’

Als je weet wat er speelt in de markt, lijkt de verleiding groot om het beste voor je eigen investeringsfonds te bewaren en niet voor je klanten. Meijer vindt dat er van belangenverstrengeling geen sprake is. „We zijn altijd co-investeerder en doen voor slechts 5 procent mee. Bovendien bemoeien we ons niet met de bedrijfsvoering en dat is iets dat investeerders juist wél vaak doen.”