Gisteren plaatste Silicon Canals een artikel waarin ze een aantal top experts vroegen om hun inzichten te delen over het Amsterdamse startup ecosysteem. Amsterdam bloeit en het ecosysteem heeft in het verleden al een aantal unicorns voortgebracht. Dealroom publiceerde een rapport waarin stond dat het Amsterdamse tech ecosysteem €100B in waarde heeft bereikt, waarmee het de derde meest waardevolle hub in Europa is. Dus de vraag is, kan Amsterdam dit volhouden en wat kunnen we verwachten in 2022? Wij geven je een samenvatting van het hele artikel, dat je hier kunt lezen!

Yoram Wijngaarde, Darya Krasilnikov, Emilie Verbunt en Thomas Mensink kregen dezelfde vragen voorgelegd, welke sectoren zullen groeien en waarom, welke nieuwe startup/tech trends kan de stad verwachten, wat zou je willen dat er dit jaar gebeurt/verandert met betrekking tot het Amsterdamse ecosysteem en welke startup moeten we in de gaten houden in 2022 en waarom? Sommige experts werden gevraagd naar specifieke sectoren; Daan Donkers werd gevraagd naar healthtech, Peter van Sabben naar edtech, Don Ginsel en Radboud Vlaar naar fintech.

Yoram Wijngaarde, oprichter en CEO Dealroom.co

Yoram verwacht groei te zien in impact georiënteerde startups, science based startups en fintech startups. Op de vraag welke nieuwe startup/tech trends Amsterdam dit jaar kan verwachten, antwoordde hij: “Een trend die we al een tijdje waarnemen en die zich in 2022 waarschijnlijk zal voortzetten is: meer datagedreven aanpak door VCs, vooral in early stage. Investeerders kijken steeds meer naar data voor tekenen van groei en tractie om startups eerder te vinden en aan zich te binden dan de concurrentie.”

Wijngaarde vindt dat Europa en Amsterdam in 2022 meer als één ecosysteem moeten gaan acteren. Hubs als Londen en Parijs zijn beter met elkaar verbonden en hebben meer samenwerking binnen hun ecosysteem, daar kan Amsterdam van leren. De startup die hij koos om in 2022 in de gaten te houden? Overstory: “Impact-gedreven, wetenschappelijk onderbouwd en op een missie om de besluitvorming over onze natuurlijke hulpbronnen te verbeteren met data-gedreven informatie.”

Darya Krasilnikov, directeur, Amsterdam Center for Entrepreneurship

AI en Quantum software zullen de grootste groeisectoren zijn, zegt Darya. Dit vertaalt zich naar de nieuwe trends die de stad dit jaar kan verwachten: “We verwachten dat AI-gebaseerde tech zijn sterke momentum zal voortzetten en de focus van industrie 4.0 meer zal verschuiven naar maatschappelijke vraagstukken. Deze trend zal de stad helpen haar prioritaire thema’s aan te pakken, zoals een eerlijkere en veerkrachtige samenleving, een gezonde wereld en een efficiëntere economie.” In 2022 zou Darya graag meer samenwerkingen in het ecosysteem zien om de adoptie van innovatie te versnellen. De startup(s) die ze in 2022 in de gaten denkt te moeten houden zijn Susphos en Photosynthetic. Respectievelijk vanwege hun talentvolle team en baanbrekende technologie en haar innovatieve benadering van microprinting.

 

Emilie Verbunt, Directeur, DutchBaseCamp

Emilie verwacht dit jaar een boom in de fintech startup sector, evenals een toename in climate tech, health tech en biotech. Een trend die ze verwacht te zien in de stad is meer slimme mobiliteit of sharing en minder mensen in grote kantoren door remote werken. Wat ze zou willen veranderen in het Amsterdamse startup-ecosysteem? “Er is veel meer funding in omloop, dus ik hoop dat we veel Nederlandse scale-ups gaan meemaken om snel en succesvol op te schalen.”

 

Thomas Mensink, Startup &Investment Analyst bij Golden Egg Check

“Fintech is absoluut ‘hot’. Dat was vorig jaar al het geval, met investeringen in bedrijven als Mollie, Silverflow en Mambu, maar ik denk dat deze trend zich in 2022 zal voortzetten.” Hij legt uit: “Ex-medewerkers van succesvolle bedrijven als Adyen en Mollie starten nu nieuwe bedrijven of investeren als angel in startups. Ze brengen kapitaal mee, maar ook operationele expertise die zal helpen om de volgende generatie van toonaangevende fintech-bedrijven naar voren te brengen. Het is een zichzelf versterkend effect: nieuwe succesbedrijven kunnen voortbouwen op de schouders van eerdere bedrijven.”

Thomas denkt dat we getuige zullen zijn van een aanhoudende trend van remote werken, waardoor het gemakkelijker wordt om talent van overal in te huren. Door deze verschuiving zullen hubs meer een ontmoetingsplaats worden voor oprichters en investeerders, in plaats van voornamelijk een werkruimte. “Mensen zullen er niet de hele tijd zijn, dus moeten ze nadenken over hoe zinvolle interacties gefaciliteerd kunnen worden om hun toegevoegde waarde te behouden.” In 2022 kijkt Thomas uit naar meer evenementen om mensen persoonlijk te ontmoeten en meer effecten van de inspanningen om een meer divers tech eco-systeem te creëren. “Bij Slush in Helsinki vorig jaar was denk ik minstens een derde van de aanwezigen, zowel oprichters als investeerders, vrouw. Dat moet in Amsterdam ook kunnen, toch?”

Als startup om in 2022 in de gaten te houden, koos Thomas The Fabricant. “Het zou me niet verbazen als ze dit jaar nog een financieringsronde ophalen. Kijk alleen al naar hun Instagram-feed, het is alsof je in een andere wereld bent!”

 

Daan Donkers, Impact & Trade Developer, Smart Health Amsterdam – Healthtech

Daan Donkers denkt dat we in 2022 de volgende segmenten zullen zien groeien: “Remote patient monitoring and care, Application of AI in healthcare, Image guided therapy.” Healthtech trends die we dit jaar kunnen verwachten zijn remote patient monitoring en een toename van VC funding in healthtech startups. “Op veel niveaus is remote patient monitoring in ontwikkeling en ik verwacht dat 2022 het jaar wordt waarin het meer algemeen geaccepteerd wordt, en geïntegreerd wordt in de reguliere zorg.” Daan zou graag een groei willen zien in het jonge talent dat de sector aantrekt: “Het is een super interessante sector met veel startups die er echt op uit zijn om de zorgsector te transformeren. Je kunt je vaardigheden inzetten én impact maken.”
Voorbeelden van healthtech startups om in 2022 op te letten zijn volgens Donkers InBiome en Nostics. “Als zij erin slagen dit optimaal in hun voordeel om te buigen, hebben zij de potentie om de sector echt te veranderen.”

 

Peter van Sabben, mede-oprichter & CEO Growth Tribe. Bestuurslid TechMeUp & Nederlandse Edtech – Edtech

Segmenten die naar verwachting zullen groeien in edtech zijn Upskilling, tutoring en huiswerkhulp en learning content en resources. Trends die 2022 zullen domineren zijn te zien als gevolg van het STAP budget: “Grote push met het STAP-budget van de Nederlandse overheid (200 miljoen euro per jaar) om mensen te helpen met een leven lang leren, waarbij mensen €1000 euro krijgen.” We zullen ook meer startups zien die helpen met leerproblemen en achterstanden als gevolg van covid en daarnaast meer oplossingen voor blended learning. Dingen die Peter graag zou zien gebeuren in 2022 zijn: “Meer samenwerking met publieke en private initiatieven, meer edtech-investeringen voor alle fases en meer steun voor private academies die helpen met het ontwikkelen van tech-talent.” Welke startups we in de gaten moeten houden in 2022? ” FeedbackFruitsPluvoChapter WorksIncisionItorium.”

Don Ginsel, Founder & CEO, Holland Fintech – Fintech

Welke fintech segmenten naar verwachting zullen groeien? Payments, regtech, kapitaalmarkten & trading en personal finance & wealth management. In het grotere plaatje van fintech verwacht Don meer overloop te zien tussen fintech en sociale en milieuthema’s en hij vertelt: “Ik zie een sterke interesse vanuit het veld buiten finance in fintech-oplossingen. Veel bedrijven beginnen in te zien dat er veel te winnen valt met naadloze wereldwijde financiële oplossingen, op alle gebieden.”
Don hoopt op “een sterkere betrokkenheid van de publieke kant, want nog steeds staat veel beleid en regelgeving innovatie in de weg”, dit zou kunnen resulteren in een nadelige positie voor Nederland. “Dat is vanuit bestuurlijk oogpunt jammer, maar nog zorgwekkender is dat we ook niet in staat zijn onze burgers en bedrijven veilig te houden in deze veranderende omgeving; of hen volledig te laten profiteren van het economisch potentieel.”

 

Radboud Vlaar, Managing Partner, Finch Capital – Fintech

Fintech segmenten die Radboud verwacht te zien groeien zijn: Payments, crypto handel en marktplaatsen & reizen. Trends om op te letten: “Toenemende focus van PSP’s op diensten met toegevoegde waarde.” In 2022 zou Vlaar graag een aantal noemenswaardige exits zien van sterke bedrijven in het ecosysteem, want er zijn er veel die potentieel hebben. Hij zegt uit te kijken naar startup Fourthline in 2022: “het heeft zeer sterke Know Your Customer/Identity producten die veel bluechips bedienen, wat resulteert in zeer sterke groei.”

Het hele Silicon Canals artikel vind je hier!