No Such Ventures doet veel zaken anders dan andere investeringsfondsen: geen harde keuze tussen venture capital of private equity, een actieve rol van de achterban van investeerders, etc. Zo past het fonds bij de bedrijven die ook niet precies in één duidelijk mal passen.

De Nederlandse venture capital-markt is behoorlijk in beweging. Er komen steeds meer investeerders bij, en ook vanuit het buitenland neemt de interesse in Nederlandse start-ups toe. Investeerders kiezen steeds meer voor een duidelijk profiel en specialiseren zich. Een paar jaar geleden was dat veel minder het geval. En dat bood kansen voor nieuwe toetreders, zoals No Such Ventures. Reinder Lubbers is een van de oprichters: “Ik zag een kans in de markt. Veel VC’s leken op elkaar. Onze hele aanpak is anders. Wij kunnen deals doen die andere investeerders links laten liggen.”

Je zou hem een job hopper kunnen noemen. Voordat Reinder Lubbers als dertiger zijn eigen venture capital-bedrijf opzette had hij verschillende posities in private equity, venture capital, M&A en als onderdeel van het management bij een scale-up. Maar Reinder Lubbers ziet juist wel de voordelen van die brede ervaring: “Ik ken de gezonde chaos van een snelgroeiend bedrijf en ik heb ervaring met de professionaliteit van private equity. Het helpt me om een betere investeerder te zijn.”

Old-school

Anders dan de meeste venture capital-investeerders werkt No Such Ventures bewust niet met een fondsstructuur. In plaats daarvan laten ze hun achterban van investeerders per deal beslissen of ze meedoen. Lubbers: “Investeren in een fonds is vrij passief. En het is heel tijdsintensief om alle deals als angel investor zelf te willen doen. Wij zitten daar tussenin. Veel ondernemers willen graag investeren in start-ups en een bijdrage leveren aan hun groei, zonder dat ze daar elke dag mee bezig hoeven te zijn.”

Zonder fonds heeft No Such Ventures meer flexibiliteit om deals te doen die niet in een vastomlijnd mandaat vallen. Bijvoorbeeld qua landen of sectoren, maar ook qua fase of looptijd van een deal. Hun portfolio van inmiddels acht bedrijven is dan ook een mix tussen B2B-SaaS, marktplaatsen en hardware-bedrijven. Zorgt die brede scope niet voor een gebrek aan focus en herkenbaarheid? Lubbers: “Het houdt voor ons opties open, er komen ook mooie kansen uit. De meeste deals zijn alsnog B2B-software. Ons plan is wel om intern meer specialisatie op te bouwen. Bovendien hebben we ons netwerk van investeerders die ons helpen om deals te selecteren en begeleiden.”

Luister naar Reinder Lubbers in de At The Money-podcast (46 minuten) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering vertelt Reinder onder andere over hoe hij zijn ervaring als olympisch roeier gebruikt om in start-ups te investeren en natuurlijk over het investeringsmodel van No Such Ventures. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify en Apple).

Venture capital ontmoet private equity

Voor veel venture capitalists is winst een vies woord. Ze hebben liever meer groei dan meer winst. Dat geldt niet voor No Such Ventures. Lubbers legt uit: “Traditioneel willen VC’s een minderheidsbelang en nieuwe aandelen. Elke deal moet superhard groeien en moet een zogenaamde ‘fund returner’ kunnen zijn. In private equity willen investeerders juist een meerderheidsbelang en zoeken ze winstgevendheid. Daar is het juist de truc dat er geen bedrijf omvalt.”

No Such Ventures opereert ook in het grijze gebied tussen het venture capital– en het private equity-model. Reinder: “Heel veel goede bedrijven passen niet bij een van die twee opties. Die genereren bijvoorbeeld nu omzet uit consultancy maar groeien naar een terugkerend software-model toe. Of bedrijven die steady groeien en nog niet winstgevend genoeg zijn voor private equity-fondsen maar die wij wel in een paar jaar tijd naar een mooie exit zien groeien. Of start-ups met solo-founders of met bestaande investeerders die hun belang liever willen verkopen. Wij vinden dat soort ‘no such’-bedrijven dus wél interessant. Dat verklaart meteen onze naam.”

Experts in netwerk

Onderdeel van de investeringsstrategie van No Such Ventures is de aandacht die ze elk portfoliobedrijf willen geven. “We kiezen voor een kleine portfolio die we intensief begeleiden. VC’s zijn altijd druk met de volgende deal want ze willen veel deals doen. Wij willen juist anti-‘spray & pray’ zijn.”

De selectie van deals is daarom van groot belang. Hoe doe je dat goed als allround fonds? Lubbers: “In het proces om tot een termsheet te komen, hebben we vaak bij de tweede meeting een externe expert aan tafel zitten. Dat is meestal iemand uit onze achterban. Als je geen experts in je eigen netwerk kunt vinden, ben je maar een matige investeerder, vind ik. Op die manier kunnen we onze due diligence bovendien sneller doen, en de ondernemer vindt het vaak ook relaxt om een goede inhoudelijke discussie te voeren. Als de expert na de meeting beide duimen om hoog steekt is dat een bevestiging voor ons als VC dat het een leuke case is.”

Meer horen over hoe No Such Ventures te werk gaat? Luister naar de At The Money podcast (46 min) met Reinder Lubbers. Dat kan bovenaan dit artikel via SoundCloud, maar ook via andere podcasts-apps zoals Spotify en Apple.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismaken met Reinder [1:10]
  • Marktkans voor No Such Ventures [9:40]
  • Wat is er mis met ‘old-school’ VC funds? [11:50]
  • Intensief begeleiden van de portfoliobedrijven [19:00]
  • Over deal-by-deal investeren [21:20]
  • De investeringsstrategie van No Such Ventures [31:30]
  • Flexibiliteit of gebrek aan focus? [32:00]
  • Advies aan founders die willen fundraisen [40:30]