Voor het derde jaar op rij wordt er een recordbedrag aan durfkapitaal geïnvesteerd in Nederlandse startups. In 2021 werd 5,3 miljard euro geïnvesteerd, 3 keer zoveel als in 2020. Een duidelijke (en enigszins zorgelijke) verandering is te zien in de herkomst van het kapitaal. Dit en meer blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Dutch Startup Association (DSA), Golden Egg Check, KMPG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), en Techleap.nl.

We zagen een stijging in kapitaal (van 1,7 miljard euro in 2021 naar 5,3 miljard euro in 2021) en in het aantal gesloten deals. De stijging in kapitaal kan verklaard worden door grotere rondes. Naar verwachting zal de groeitrend in 2022 voortzetten door grote belangstelling van buitenlandse investeerders. Parallel hieraan zijn er ook steeds meer bedrijven die qua omvang en groei voor geschikt zijn voor grote rondes.

 

Meer buitenlands kapitaal

Een opvallende verandering is de sterke toename van buitenlandse investeerders, met name Amerikaanse. Dit zorgt ervoor dat Nederlandse beleggers in VC-fondsen geen invloed kunnen uitoefenen in hun eigen markt, denk aan innovatie en groei, maar ook dat vooral het buitenland profiteert van de opbrengsten.

 

Vroege fase blijft achter

In iedere groeifase waren meer investeringen in 2021, behalve de vroege fase. Dit is het resultaat van VCs die hun investeringen in dit segment niet zo veel hebben verhoogd als in de latere fase. Om nieuwe innovatie ondernemingen te blijven stimuleren moet het gat dat door deze achterstand is ontstaan opgevuld worden door investeerders. Ook fiscale regelingen zijn hierbij van essentieel belang. Door het aantrekkelijker te maken om bijvoorbeeld aandelen te hebben als medewerker, komt er meer rendement in Nederland terecht, wat weer een gunstig effect heeft op investeringen en uiteindelijk het startup ecosysteem!