Jaarlijks gaat er voor 53 miljoen ton aan electronica de schroothoop op. Daardoor loopt de economie bijna €100 miljoen mis. Bekende investeerders van o.a. Swapfiets, Afterpay, Invested (Anna Brandt & Noor van Boven) en een aantal impact investeerders die ook in FastNed en Crisp hebben geïnvesteerd erkennen dit probleem en zijn daarom samen met Golden Egg Check in de e-waste-bestrijder Valyuu  gestapt.

Dat gebeurde vorig jaar tijdens het ondernemersevenement Upstream in Rotterdam. Op 31 ei gaat de editie 2022 van start. Een van de onderdelen van dit evenement is de Golden Egg Check StartupRoulette, waar investeerders worden gekoppeld aan veelbelovende startups. Het duurzame bedrijf Valyuu wist zo investeerder Golden Egg Check binnen te slepen.

 

Circulaire elektronicamarkt

Golden Egg Check toonde interesse in het vooruitstrevende Valyuu en de manier waarop zij de elektronicamarkt verduurzamen. Valyuu geeft elektronische producten zoals telefoons, tablets en laptops een nieuw leven en vermindert zo e-waste. Grondstoffen worden bespaard en slechte uitstoot wordt voorkomen.
“Bij Valyuu maken we de elektronicamarkt circulair. Naast de 53 miljoen ton e-waste per jaar, loopt de economie jaarlijks bijna €100 miljard mis door elektronica weg te gooien in plaats van te recirculeren”, legt CEO en medeoprichter van Valyuu Ferhat Topuz uit. “Wij zijn ontzettend blij met de investeringen van Golden Egg Check en de bekende angels en verwachten dat onze impact in een versnelling komt.”

 

Goudmijn voor jonge startups

De investeerders kwamen in contact met Valyuu tijdens Upstream dat jaarlijks plaatsvindt in Rotterdam. Dit jaar zal het driedaagse evenement volledig draaien om de thema’s: capital, talent & growth. Het event is voor startups, scale-ups en investeerders een perfecte plek om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. De deelnemers zijn op zoek naar kapitaal, nieuwe markten en toptalent.
“Wij hebben deelgenomen aan het speeddaten met investeerders tijdens Upstream en pitchten onze businesscase aan drie zinvolle en zorgvuldig op ons afgestemde investeerders,” aldus Ferhat Topuz. Binnen een uur vonden wij een goede match en inmiddels hebben wij een investering van ruim een half miljoen binnen.’
Wil je het artikel lezen op Innovation Origins? Klik dan hier!