Kyang Yung was voorheen partner bij early-stage investeerder Inkef maar richtte onlangs zijn eigen fonds op: Coalition Capital op. Met dit fonds investeert hij in Europese techbedrijven in o.a. AI, FinTech, EdTech en Future of Work. Welke kansen ziet Yung in de venture capital markt?

Yung is oprichter en partner bij Coalition Capital, een splinternieuwe VC. “Natuurlijk, ik ben benaderd door bestaande VC’s en natuurlijk, ik heb het overwogen. Maar ik wilde nu juist níet aanhaken bij een VC en de zoveelste partner worden. Ik wilde het zelf gaan doen, beginnen met een blanco vel en iets opzetten met gelijkgestemden.” Die gelijkgestemden vond Yung in Sebastiaan Vaessen (ex Prosus) en in Corne Jansen, met wie hij eerder heeft samengewerkt bij Inkef.

Grootste impact

“We hebben als investeerders ervaring van early-stage tot aan IPO, maar in het early-stage segment kun je als investeerder de grootste impact maken. Je zit het dichtst op de bal en bouwt vaak diepgaande relaties op met founders. Daarnaast hadden we bij de oprichting van Coalition Capital simpelweg recent de meeste ervaring met early stage-bedrijven, en dus voelde het comfortabel om daarmee te starten. Bovendien denken we dat hier de grootste kansen liggen in de markt. Het is wel maar een eerste stap, vanuit de ambitie om uiteindelijk multi-stage te kunnen investeren, dus van (pre-)Seed tot growth equity. Ook in die latere fase beschikken we over de nodige ervaring.”

Luister naar Kyang Yung in de At The Money podcast (45 min) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering bespreken ze waarom Kyang vond dat het tijd was voor een eigen fonds, wat de investeringsstrategie is van Coalition Capital en welke investeringen ze al hebben gedaan. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify of Apple Podcasts) of hieronder:

Real world problems

Coalition Capital investeert doorgaans vroeg; van Seed to Series A en hier en daar een uitschieter naar Series B – “als we voldoende potentieel zien,” aldus Yung. “Onze focus ligt op verschillende gebieden, die je kunt samenvatten met ‘real world problems in trillion dollar markets’. We zijn geïnteresseerd in founders die verder gaan dan de hype van AI. Die zich bezighouden met de software infrastructuur (DataOps, DevOps en Cybersecurity) die AI mogelijk maakt, bijvoorbeeld. Daarnaast richten we ons op de ‘future of commerce’, denk aan supply chain management en re-commerce, en de ‘future of finance’. Verder gaan we aan op thema’s rondom de toekomst van werken, waaronder educatieve technologie.”

Er zit dus overlap in het team, maar op het eerste oog zijn er ook overeenkomsten te zien met de investeringsfocus die Inkef voorheen had – met investeringen in GitLab (DevOps), Remote (future of work thema), ChannelEngine (future of commerce) en Silverflow (future of finance). Gaat het te ver om te zeggen dat Coalition verder gaat waar Inkef het achter heeft gelaten, nu dit grote fonds geen vervolg meer krijgt van hun geldschieter, pensioenfonds ABP? Yung: “Zonder op alle juice in te gaan, en ik snap waar je vraag vandaan komt, maar we zijn een nieuwe organisatie en een vergelijking zou geen recht doen aan de betrokkenheid van Sebastiaan en de later-stage ervaring die we hebben opgedaan bij Prosus. Daarnaast beslaat ons team allerlei individuen die niet bij Inkef betrokken waren, we hebben bijvoorbeeld ervaren adviseurs aangetrokken, zoals Ingeborg van Harten (voormalig Chief People Officer van Mollie) en Robert Kraal (voormalig COO van Adyen).”

Harder werken

Sikoia, Hawk AI, MyEdSpace en Monite zijn de bedrijven die tot nu toe konden rekenen op investeringen vanuit Yungs team. Engelse en Duitse startups dus, maar…waar zijn de Nederlanders? “Ik spreek nu Engels met je, maar ben en blijf Nederlands. Het Nederlandse ecosysteem loopt echter wel achter op de rest van Europa. Dat ligt vooral aan de mindset. We zouden best een beetje harder mogen werken. We zijn een rijk land, met goede sociale voorzieningen, je zou ons “verwend” kunnen noemen. Als het goed gaat is het verleidelijk om uit te klokken om zes of zeven uur. Maar talent is niks waard zonder hard werken. Gelukkig zie ik steeds vaker founders die dat snappen. We kómen er wel!”

Pay it forward

“De laatste jaren zie ik een golf aan family offices die de VC-kant opgaan,” vervolgt Yung. Ze willen graag investeren maar het ontbreekt hen vaak aan de juiste kennis. Dit deed ons besluiten om onze kennis te gaan delen. Pay it forward. Natuurlijk is dit een mooie manier om Coalition Capital in de kijker te spelen maar het is voor ons ook oprecht een manier om iets terug te geven aan het investor ecosysteem. Opnieuw een voorbeeld van hoe we liefde en noodzaak combineren!”

Kyang heeft tot slot een advies voor founders die geld willen ophalen. “Ga niet voor de hoogste waardering maar voor de meest waardevolle investeerder. Alleen met de juiste mensen naast je, met de neuzen dezelfde kant op, kun je bouwen en schalen.”

Meer horen over Coalition Capital? Luister naar de At The Money podcast (45 min). Dat kan bovenaan dit artikel via SoundCloud, maar ook via andere podcasts-apps zoals Spotify of Apple Podcasts.

  • De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:
  • Kennismaking met Kyang Yung [1:10]
  • Initiële focus op de early stage [7:30}
  • Het einde van Inkef en een nieuw begin met Coalition [9:00]
  • De investment thesis en positionering van Coalition [12:50]
  • De investeringen van Coalition tot nu toe [21:30]
  • Inzichten over het Nederlandse startup ecosysteem [26:10]
  • Over de work ethics van Nederlandse founders [27:30]
  • Family offices opleiden over venture capital [30:30]
  • Advies aan founders die gaan fundraisen [38:30]