Volgens de laatste cijfers werd er in het eerste kwartaal van 2023 door Nederlandse startups voor ruim €420 miljoen aan durfkapitaal opgehaald en zijn er in totaal 107 deals gesloten. Hoewel er een daling is ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022, waarin de investeringen bijna €600 miljoen bedroegen, zien we dat de trend van het afgelopen jaar doorzet; er wordt meer in de vroege fase geïnvesteerd. Verder blijven climatetech en duurzaamheid in de grotere rondes het meest aantrekkelijk voor investeerders. 27% van het in het afgelopen kwartaal geïnvesteerde kapitaal belandde in deze branches. De totale investeringen in het eerste kwartaal van 2023 waren iets meer dan de helft van de €811 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2022, terwijl het aantal deals weer is toegenomen. Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse dat Golden Egg Check samen met o.a. Dealroom, de NVP, Dutch Startup Association en Techleap heeft opgesteld.

Lees het hele persbericht hier.

Thomas Golden Egg Check RTLZ

Thomas Mensink (Golden Egg Check) geeft toelichting op de kwartaalcijfers bij RTLZ (vanaf 3:07)

 

In dit artikel nemen we je mee langs de meest interessante ontwikkelingen.

€420M aan bekend gemaakte investeringen

Die €420 miljoen is een onderschatting. Ten eerste omdat we veel deals hebben gezien waar het investeringsbedrag niet bekend is gemaakt. Op basis van onze inschatting geloven we dat er ongeveer €490 miljoen is geïnvesteerd, waarbij we steeds een inschatting hebben gemaakt van alle ‘undisclosed amounts’. Ten tweede omdat we vermoeden dat er veel bedrijven (vooral in een wat latere fase) zijn die in deze lastige marktomstandigheden een interne ronde, dus met bestaande aandeelhouders, hebben gedaan om hun runway te verlengen. Dit zijn typisch niet de rondes waar ze trots een persbericht voor uitsturen, waardoor ze meestal niet bekend worden gemaakt.

Aantal deals neemt toe

Voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2022 is het totaal aantal deals weer toegenomen; 107 deals in Q1 tegenover 88 in Q4 2022. Dit komt vooral door het aantal investeringen in de vroege fase. Het is nog wel minder dan in dezelfde periode vorig jaar, waarin 123 deals werden gesloten. De verdeling in het aantal deals versus de deal grootte is in het eerste kwartaal van dit jaar erg vergelijkbaar met die van 2022, met iets meer deals tussen €1 en 4 miljoen en minder deals boven €15 miljoen.

Spannend jaar voor startups

Zoals Thomas ook in het filmpje van RTLZ zegt: “Het kan in 2023 twee kanten op gaan. Ik verwacht dat veel bedrijven die op de piek in 2021 geld hebben opgehaald waarschijnlijk later in 2023 weer op de markt komen voor een nieuwe investeringsronde, omdat zij nog niet winstgevend zijn, en dus extra geld nodig hebben. Dan is het de vraag: zijn investeerders bereid die bedrijven op te pakken? Aan de ene kan kun je zeggen: de waarderingen zijn omlaag gegaan dus er liggen kansen voor investeerders. Misschien is het ook mogelijk om met de goede bedrijven andere bedrijven over te nemen en op die manier marktpositie uit te breiden. Aan de andere kant denk ik dat we ook gaan zien dat het een aantal bedrijven niet zal lukken om het business model goed en gezond te krijgen waardoor ik verwacht dat er ontslagrondes gaan komen en ‘gedwongen overnames’. Daarmee bedoel ik geen exits uit luxe omdat er een mooie kans is, maar omdat zo’n overname de enige manier is om een bedrijf op poten te houden. Dus ik verwacht dat het twee kanten op kan gaan, misschien allebei tegelijk, maar het wordt wel een spannend jaar.”

Veel interesse in impact en ClimateTech

Opvallend is vooral de blijvende interesse in impact-, duurzaamheids- en climatetech bedrijven, zoals Fairphone (circulaire elektronica), BYBORRE (duurzame textiel), Source.ag (A.I. aangedreven indoor boerderijen) en Triple Solar (warmtepomp, zonnepanelen). Wij denken dat dit komt door twee factoren. Ten eerste zijn er de afgelopen jaren veel meer en grotere fondsen bijgekomen die zich richten op climatetech en impact. Denk aan venture capital fondsen zoals 4impact en SHIFT Invest, maar ook publieke fondsen zoals Invest-NL. Ten tweede geloven we ook dat climatetech-bedrijven een langere horizon hebben en daardoor misschien minder afhankelijk zijn van de grillen in de markt. Feit is in ieder geval dat dit soort impact-bedrijven totaal €115 miljoen hebben opgehaald, wat ca. 27% is van het totaalbedrag in Q1.

Grootste deals van Q1

De grootste deals eerste kwartaal 2023 waren:

  • Creative Fabrica – $61.000.000
  • Fairphone – €49.000.000
  • EFFECT Photonics – $40.000.000
  • Xeltis – €32.000.000
  • Source.ag – €21.600.000
  • BYBORRE – €16.900.000
  • SafeSize – €14.000.000
  • Vitestro – €12.000.000
  • NextKidney – €11.900.000

Als je elk kwartaal een gedetailleerd overzicht wilt van alle startups die investeringen hebben opgehaald, meld je dan aan voor ons data & dealflow plan.