Met de software van Quan kunnen managers en teams werken aan het welzijn van werknemers. Zo worden burn-outs voorkomen en teamprestaties verbeterd. Quan haalde financiering op bij venture capital fonds 4impact en verschillende angel investeerders. Co-founders Arosha Brouwer en Lucy Howie leggen uit hoe belangrijk werknemerswelzijn is en onthullen hoe je als ondernemer geld ophaalt in moeilijke tijden. “Luister niet naar élke onderbouwing van investeerders die ‘nee’ zeggen.”

Best opmerkelijk: de een uit Australië, de ander uit Nieuw-Zeeland, samen in een Nederlandse startup. Waar dat allemaal begon? Heel simpel: in een bar. Arosha: “Ik verhuisde vijftien jaar geleden naar Nederland en vervulde er verschillende banen. Lucy en ik ontmoetten elkaar via een organisatiepsycholoog. ‘Ik moest Lucy écht ontmoeten’, zei hij, ‘jullie zouden zo’n goede match zijn’.” Zo geschiedde. Lucy: “Arosha kwam naar me toe na een presentatie die ik gaf. We dronken koffie en de rest is geschiedenis.” Het idee voor Quan ontstond een tijdje ná deze ontmoeting. Tijdens een brainstorm over iets heel anders, kregen de twee ineens het gevoel dat er te midden van al die gekleurde post-its een product verborgen zat. Dat product werd Quan.

Combinatie van wetenschap en welzijn

Met Quan wordt het welzijn van medewerkers meetbaar en beheersbaar. Arosha: “Met als doel om prestaties te verbeteren. Quan hanteert een holistische insteek en combineert gegevens van lichaam, geest, zingeving, sociale verbondenheid en zelfontplooiing. Binnen acht minuten geeft Quan een eerste indruk van iemands welzijn. Vervolgens voegen we alle info van medewerkers samen en tillen het naar team level. We leren teams hoe ze de verzamelde inzichten moeten vertalen naar rituelen waarmee medewerkers hun welzijn vergroten.” Lucy: “Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van het aantal meetings of aan betere bedrijfsmaaltijden. Alle interventies zijn data driven en op maat gemaakt voor individu en team. Quan combineert dus wetenschap en welzijn.”

Luister naar Arosha Brouwer en Lucy Howie in de At The Money podcast (42 min) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering vertellen de oprichter van Quan over het belang van employee well-being en hoe angel investors hen hebben geholpen. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify of Apple Podcasts) of hieronder:

Te weinig kapitaal

Arosha: “We spendeerden een jaar aan het doorgronden van het probleem dat ons product zou gaan oplossen. Deden ontzettend veel research. Het founding team was er, maar voldoende kapitaal voor een technisch team ontbrak.” Het lukt Quan om geld op te halen bij 4impact en verschillende angels. Arosha: “Heel mooi maar het was eigenlijk niet genoeg voor wat we van plan waren. We moesten dus bedenken hoe we verder konden met het geld dat wel beschikbaar was. En zonder dat we het team moesten downsizen.” Lucy: “We moesten onze strategie scherp krijgen en focussen op de uitvoering. Ook verlaagden we onze burn rate. We lanceerden Quan in mei en in augustus zagen we al een mooie groei. Die groei trok grotere tickets aan.”

Eén kans

Quan is de eerste Nederlandse door vrouwen geleide startup binnen de bekende Amerikaanse accelerator YCombinator. “YC was voor ons als startende ondernemers ontzettend waardevol en leerzaam,” blikt Arosha terug. “Tot op de dag van vandaag passen we de daar opgedane kennis toe.” Lucy: “Toetreden tot YC is best taai: je hebt acht minuten om jezelf te pitchen, daar moet het in gebeuren. Je krijgt één kans, hooguit twee. Heel spannend.” Arosha: “De Amerikanen kijken vooral naar wie je kent en hoe je netwerk is. Wij als startende founders hadden dat nog niet.”

Het nuttige eruit pikken

Hoe taai ook, de eerste fundraise-periode heeft Arosha en Lucy veel geleerd. Lucy: “We hebben geleerd dat team, missie en product ontzettend belangrijk zijn bij het ophalen van geld.” Arosha: “Ook weten we inmiddels dat je het proces van geld ophalen moet behandelen als een proces met een begin en een eind. Ga vooral niet eindeloos door, je hebt je tijd ook hard nodig om je business te draaien. Een deadline stellen voor tickets is heel zinnig. En als een investeerder ‘nee’ zegt, luister dan niet naar alle details van zijn onderbouwing. Pik eruit wat nuttig is. Ga niet je hele plan omgooien, tenzij het een steeds terugkerende reden van afwijzing is.”

 

Meer horen over de reis van Quan tot nu toe? Luister naar de At The Money podcast (42 min). Dat kan bovenaan dit artikel via Spotify, maar ook via andere podcasts-apps zoals Apple Podcasts.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismakenmet Arosha en Lucy [1:10]
  • Hoe Quan begon [4:10]
  • Pitch van Quan [6:20]
  • Het belang van mentale gezondheid en welzijn [11:00]
  • Quan ervaringen bij Y Combinator [13:30]
  • Teleurstellingen over geld ophalen bij investeerders [20:50]
  • Over de community en events van Quan [31:40]
  • Advies aan founders die willen fundraisen [35:50]