Anieke Lamers is Investment Manager bij Social Impact Ventures, een van de eerste impact-gedreven venture capital fondsen in Europa. Anieke investeert met haar collega’s alleen in bedrijven die financieel rendement combineren met positieve impact op de wereld. Ze weet dus als geen ander hoe beide perspectieven elkaar kunnen versterken. “Soms brengen commerciële tijgers juist de grootste positieve verandering teweeg.”

We spreken Anieke terwijl de wereld in de ban is van corona en deze pandemie de economie bepaalt. “Het is zonder meer een spannende tijd voor onze portfoliobedrijven en impact startups in het algemeen,” vertelt ze. “Voor sommige startups – bijvoorbeeld in de e-health of healthy living sector – is het een kansrijke periode. Andere gaan het lastiger krijgen. Zoals startups die zich bezighouden met circulariteit of de sharing economy. Die zijn ‘stuck in the middle’ en zullen moeten kijken hoe ze hun runway kunnen verlengen. De zogenaamde passie-economie krijgt een enorme boost. Impact is booming. Mensen staan steeds meer stil bij wat echt belangrijk is in het leven. En ze willen meer dan ooit hun steentje bijdragen. Misschien kun je wel stellen dat sturen op en investeren in impact nu belangrijker is dan ooit. Het wordt wellicht zelfs mainstream.”

Beluister de podcast-aflevering met Anieke Lamers en Thomas Mensink (42 min). Dat kan o.a. via SoundCloudSpotify en Apple Podcasts.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Impact ondernemen in tijden van corona en crisis [1:10]
  • Achtergronden en drijfveren van Anieke [8:30]
  • Over Theory of Change & impact targets [14.00]
  • De investment thesis van Social Impact Ventures [16.30]
  • Welke criteria gebruikt Anieke om startups te beoordelen? [21.40]
  • Hoe ondersteunt Social Impact Ventures hun portfoliobedrijven? [27.00]
  • Hoe blijft impact na een exit geborgen? [29.20]
  • De toekomst van venture capital en impact investing in Europa [31.40]
  • Lessons learned en advies aan founders [40.00]

Lees verder op ons blog: https://medium.com/golden-egg-check/anieke-lamers-social-impact-ventures-commercieel-rendement-en-impact-kunnen-%C3%A9cht-hand-in-hand-ba7cccbf26bb

Een begeleidend artikel staat ook op Emerce: https://www.emerce.nl/achtergrond/anieke-lamers-social-impact-venturescommercieel-rendement-impact-kunnen-cht-hand-hand-gaan