Estland heeft een bijzondere staat van dienst op het gebied van startups. Veel succesvolle tech-bedrijven hebben er hun roots. Recent verwelkomde het land zijn tiende unicorn, een bedrijf dat door investeerders wordt gewaardeerd op een miljard of meer. Dat maakt van Estland het land met de meeste unicorns per hoofd van de bevolking. Maar voor Sutt is dat geen reden om achterover te leunen. “Ik wil van Estland de beste plek ter wereld maken om zaken te doen.”

Skype, Bolt, Pipedrive Wise; allemaal voorbeelden van Estlandse startups die het wereldwijd meer dan goed doen. Niet gek dus dat Andres Sutt, minister van Ondernemerschap en IT, trots is op ‘zijn’ land. “Skype was het zaadje, de start van het vliegwiel dat vervolgens ging draaien. Founders en investeerders wisten ons vanaf dat moment te vinden. We zien nu een ecosysteem dat de juiste mensen aantrekt, met globale ambities, bereid om risico’s te nemen, met een goede sales pitch en uiteraard een goed idee. En dat trekt weer financiering aan.”

War for talent

Maar tevreden is Sutt nog niet. “Ik wil van Estland de beste plek ter wereld maken om een business op te zetten. Wat daarvoor nodig is? Talent, dat staat voorop. Zoals alle landen heeft ook Estland te maken met de war for talent. Na een lange periode van globalisering zie ik nu een trend naar de-globalisering. Onder meer onder invloed van Covid doen we onze zaken dichter bij huis. Er zijn sowieso veel ‘disruptive changes’ in de markt gaande, zoals in climatetech, en dat maakt het tot een fascinerende tijd.”

Luister naar Andres Sutt in de At The Money podcast (41 min) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering heeft Andres het o.a. over waarom Estland zo’n productief startup-ecosysteem heeft en wat Nederland van hen kan leren. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify of Apple Podcasts) of hieronder:

Ruimte en natuur

Estland heeft via e-Estonia al langer een reputatie op het gebied van digitalisering van overheidsdiensten zoals e-residency en online belastingaangifte in een paar minuten. Startups zijn een steeds belangrijke doelgroep geworden om de economie verder te ontwikkelen. Elk jaar wordt bijvoorbeeld het tech-evenement Latitude59 georganiseerd, om ondernemers en investeerders bekend te maken met het ecosysteem.

Estland heeft founders en investeerders dan ook een hoop te bieden, stelt Sutt. “Wat voor ons dagelijkse kost is, is voor niet-Estlanders heel aantrekkelijk: ruimte want dunbevolkt, schone natuur en een simpel belastingstelsel waardoor goede ideeën een kans krijgen. En Estlanders en Nederlanders lijken best op elkaar; we zijn beide praktisch en direct. Je kunt hier ook met de fiets naar kantoor komen, haha.”

Op naar 25 unicorns

“Op dit moment telt ons land tien unicorns. In 2025 moeten dat er 25 zijn. We moeten de sneeuwbal nog verder aan het rollen krijgen. Daar zijn nog meer founders en investeerders voor nodig, plus voldoende gekke ideeën en funding. Is de mix van al deze factoren goed, dan vallen alle puzzelstukjes op hun plek. Verder zou ik graag zien dat we als Europese landen meer met elkaar optrekken. Hoe meer we elkaar opzoeken, hoe meer er ontstaat. In ons geval: Helsinki en Tallinn liggen maar 87 kilometer uit elkaar. We zouden veel meer met elkaar kunnen doen.”

Golden Egg Check investeert in startup uit Estland

Onlangs heeft Golden Egg Check met hun co-investment fund geïnvesteerd in Swipelux, een ‘payment infrastructure platform’ voor web3. Swipelux is gevestigd in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Hier lees je meer over het fonds van Golden Egg Check en de andere portfoliobedrijven.

Meer horen over het tech-landschap in Estland? Luister naar de At The Money podcast (41 min). Dat kan bovenaan dit artikel, maar ook via andere podcasts-apps zoals Apple Podcasts.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismakenmet Andres [1:10]
  • Het aantrekken van talent als startup hub [3:40]
  • Wat ondernemers en investeerders moeten weten over Estland [5:20]
  • E-Estonia – Estland in Web3? [6:20]
  • Ambities voor de startup community [8:30]
  • Kennismaken met de Estse unicorns [18:50]
  • Zakendoen in Estland voor Nederlandse startups en investeerders [26:20]
  • Wat is de rol van de overheid in responsible AI? [28:30]
  • De ecosysteem-uitdagingen van Estland [32:30]
  • Advies aan de Nederlandse overheid [38:50]