Zijn impact startups de toekomst? Marleen Evertsz, co-founder & CEO van Nxchange, denkt van wel. Daarom zette ze Nxchange op, een platform waar ‘retail investors’ kunnen beleggen in impact zoals groene energie of innovatieve startups die bijdragen aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Via dit platform kunnen beleggers in mandjes van impact startups investeren die onderdeel zijn van een venture builder of accelerator, zoals Startupbootcamp of HightechXL. “Met al die vette startups in ons land kán het niet zo zijn dat er geen kapitaal is om ze door de valley of death heen te helpen.”

Goudhandelaar Marleen Evertsz startte in 2016 met handelsplatform Nxchange, dat door MT/Sprout treffend ‘Beurs as a Service (BaaS)’ werd genoemd. Nxchange helpt bedrijven kapitaal op te halen bij communities. Beleggers in dit verhaal zijn retailbeleggers, dus eigenlijk potentieel iedereen in Nederland. Fastned was een eerste en meteen succesvolle notering. Evertsz: “We brengen beleggers die willen investeren in impact bij impactvolle bedrijven. Alle schakels tussen koper en verkoper komen samen op Nxchange.”

Impact als nieuwste asset

Volgens Evertsz is impact de nieuwste asset waar mensen in willen investeren. “Alles staat onder druk. We hebben te maken met hoge inflatie, er wordt bijna niks meer vanuit de bank gefinancierd, het einde van hoe we nu leven komt in zicht. Waar ga je dan nog in investeren? In impactvolle bedrijven natuurlijk, die bezig zijn met de energietransitie of klimaatdoelstellingen. En dat zijn negen van de tien keer startups. Verandering moet nou eenmaal uit een nieuwe hoek komen. De komende duizend unicorns zullen geen Google-achtige bedrijven zijn. Het zullen bedrijven zijn die op grote schaal bijdragen aan de energietransitie of een beter klimaat. Dat maakt startups binnen het domein ‘impact’ tot een heel interessante klasse.”

Luister naar Marleen Evertsz in de At The Money podcast (43 min) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering heeft Marleen het o.a. over waarom ze deze beurs is gestart en waarom ze denkt dat impact startups de toekomst zijn. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify of Apple Podcasts) of hieronder:

Lucky shot

“Dan dient zich de volgende uitdaging aan,” vervolgt Evertsz. “Want om als belegger je lucky shot te vinden van die ene startup die goed rendeert, moet je er duizenden zien. Dat lukt niet zonder groot apparaat. Dat grote apparaat is Nxchange, waar je niet op één paard wedt, maar investeert in een mandje waar dertig tot negentig startups in zitten. Zo spreid je je kansen.” Omdat Nxchange zelf niet in staat is de selectie te doen, werkt Evertsz samen met accelerators, zoals Startupbootcamp. Daaruit komen veelbelovende startups die al enige tractie hebben. “Voor deze startups dreigt de ‘valley of death’: het accelerator programma is klaar, het is te vroeg voor een venture capital fonds maar er is wel dringend geld nodig om verder te gaan. Om te voorkomen dat je als founder de hele dag bezig bent met geld zoeken, kun je dus in een mandje gaan zitten en zo financiering ophalen.”

marleen evertsz nxchange

Focus op je business

Met Nxchange hebben founders er dus een optie bij. En dat is hard nodig, vindt Evertsz. “Het kan en mag niet zo zijn dat we in Nederland geen kapitaal hebben om startups door die eerste fase heen te halen. Want er zijn zóveel fantastische ideeën!” Een advies voor founders heeft Evertsz zeker: “Ik kwam zelf uit een heel goede financiële positie toen ik ging ondernemen maar heb je dat niet, dan begeef je je als startup op zoek naar geld in een complex spanningsveld. Fundraisen trekt je aandacht weg van je business, je stelt jezelf kwetsbaar op en komt jezelf geheid tegen. Ga je in een vertical zoals Nxchange, dan weet je dat je je focus op je zaak kunt houden. Zo kun je doen waar je goed in bent: je business opschalen.”

Meer horen over Nxchange? Luister naar de At The Money podcast (43 min). Dat kan bovenaan dit artikel maar ook via andere podcasts-apps zoals Apple Podcasts.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismakenmet Marleen[1:10]
  • Hoe werkt Nxchange? [5:50]
  • Investeren in een portfolio, hoe gaat dat precies? [14:40]
  • Waarom wil een startup dit? [17:00]
  • Smart money of anonieme beleggers? [24:00]
  • De bottlenecks bij het opzetten en opschalen van een marktplaats [25:30]
  • Het verhaal van complexe startups overbrengen bij beleggers [29:50]
  • Het onzekere groeipad van startups [32:00]
  • Ambities van Marleen [34:10]
  • Advies aan founders die willen fundraisen [39:40]