Speedinvest is een Oostenrijks investeringsfonds dat pan-Europees investeert in early-stage bedrijven in o.a. deeptech, fintech en marktplaatsen. Speedinvest onderscheidt zich met een opvallende operationele betrokkenheid bij hun portfoliobedrijven. Dat zit er sinds dag 1 in 2011 in: “Onze oprichter heeft zelf ervaren dat zijn investeerders eerder een last waren dan dat ze hem ondersteunden.”

Jeroen is ‘hartstikke Nederlands’, zoals hij zelf zegt, maar werkt voor een Oostenrijks fonds met de tot de verbeelding sprekende naam Speedinvest. “Die naam heeft twee betekenissen die beide gerelateerd zijn aan snel handelen. Bij Speedinvest willen we geen kostbare tijd van founders verspillen met oeverloos praten en eindeloze pitches. Founders hebben het immers al druk genoeg met het bouwen van hun business. We zijn vrij snel duidelijk: we vinden je interessant, of we passen. Daarnaast willen we de vaart er in houden – als we eenmaal hebben besloten te investeren zetten we heel wat resources in. We zijn een betrokken VC, via wat we ‘Platform+’ noemen bieden we veel operationele ondersteuning. Zo helpen we founders snel vooruit om tot product-market fit te komen.”

Van zolder naar funding

Duidelijk, maar vanwaar de keuze van Jeroen voor een buitenlandse VC? “Ik kwam op het spoor van Speedinvest op het moment dat het fonds ging uitbreiden met gespecialiseerde investment teams. Ik had een achtergrond als founder van de online marktplaats Deskbookers, waarmee ik de hele route van zolderkamer naar funding had doorlopen. Ik ging dus graag aan de slag met het ‘network effects’ team van Speedinvest dat zich richt op online marktplaatsen en platformen. Dat Speedinvest een heel operationele insteek heeft, maakte het voor mij alleen maar interessanter.”

Luister naar Jeroen Arts in de At The Money podcast (39 min) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering vertelt hij o.a. over de operationele betrokkenheid van Speedinvest, over hoe goed VCs de toekomst kunnen voorspellen en over de kwaliteit van Nederlandse startups. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify en Apple).

Vijf gespecialiseerde teams

“Die operationele focus is aangebracht door de oprichter van Speedinvest, Oliver Holle, die zelf in een vorig leven als founder ervaarde dat investeerders eerder een last waren dan dat ze hem tot steun waren. Hij dacht dat dat anders moest kunnen en hij kreeg gelijk. Speedinvest staat aan de juiste kant om startups tot een succes te maken.” De vijf gespecialiseerde investment teams van Speedinvest zijn deeptech, fintech, industrial tech, health & subscriptions en network effects. Met deze teams investeert het fonds met name pan-Europees maar opportunistisch ook daarbuiten. Jeroen: “We investeren pre-seed en seed. We zijn graag als eerste de institutionele investeerder bij een startup en nemen meestal de leidende rol. Dat past goed bij de operationele steun die we willen bieden.”

Gebrek aan resources

Steeds meer fondsen die groot worden, willen ook grotere deals gaan doen. En dus gaan ze in latere fases investeren. Speedinvest heeft inmiddels meer dan €400 miljoen onder beheer maar kiest er heel duidelijk voor om in early-stage te blíjven investeren, met initiële bedragen van €150k tot ca. €1 miljoen. Hoe is dat vol te houden? En hoe maak je dat schaalbaar? “Onze expertise zit écht in de vroege fase,” legt Jeroen uit. “In die fase is operationele steun van het grootste belang. Het grootste probleem voor early-stage startups is het gebrek aan bepaalde resources. Mankracht, geld, kennis. Je moet heel creatief omgaan met het geld dat je krijgt. Wij bieden aan de ene kant strategische support via onze specifieke investment teams, en daarnaast hele operationele support via Platform+. Die strategie werkt goed. Natuurlijk is het spannend, want steeds meer later-stage fondsen gaan óók early-stage investeren. De markt is in beweging, de concurrentie stijgt.”

Platform+

Belangrijke rol binnen Speedinvest is dus weggelegd voor Platform+, een team van experts dat naast het investment team staat. “Hierin zitten experts op het gebied van bijvoorbeeld HR, groei, online marketing en sales, en business development. Zij helpen onze startups heel actief bij het succesvol uitrollen van hun product of dienst of het maken van de stap naar Amerika. Een voorbeeld: als je je eerste financiering hebt ontvangen, is het verleidelijk meteen nieuwe mensen aan te nemen. Maar heb je wel een gestructureerd proces om dat te doen? Onze HR experts helpen hierbij. Platform+ biedt ook een online content hub, waar founders handige templates vinden, relevante content en een lijst met advocaten, notarissen en headhunters. Bovendien organiseert Platform+ events en zet het communities op.”

Passie

Onlangs kondigde Speedinvest een investering aan in het Nederlandse Swipeguide. Andere Europese portfoliobedrijven zijn TIER, Wefox en Bitpanda. Net zoals alle andere VC’s kijkt Speedinvest bij het selecteren van founders naar markt, product en tractie. En net zoals voor de meeste VC’s is het team nog wel de belangrijkste voorspellende waarde voor het succes van een startup. Jeroen: “Een goed team is een team dat bestaat uit mensen met verschillende competenties. Een team dat in staat is om strategisch op lange termijn te denken maar die ideeën ook kan vertalen naar korte termijn; wat moet er nú gebeuren. Het allerbelangrijkste is dat een founder met passie kan overbrengen wat hij aan het bouwen is. Niet alleen aan investeerders en klanten maar bovenal aan potentiële teamleden.”

Poten in de klei

Die visie over een team past Speedinvest ook toe op het eigen team. “Laten we wel wezen: bij een startup staat in principe elke dag alles in de fik. Investeerders moeten dat perspectief kennen. In een goed investeringsteam zitten dus niet alleen langetermijn-strategen maar ook altijd mensen die zelf met de poten in de klei hebben gestaan. Het team van Speedinvest heeft in feite alle smaken in huis.”

Meer horen over hoe Speedinvest te werk gaat? Luister naar de At The Money podcast (39 min) met Jeroen Arts. Dat kan allerlei podcasts-apps zoals Spotify en Apple.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismakenmet Jeroen en Speedinvest [1:10]
  • De investeringsfocus van Speedinvest [7:30]
  • Schaalbaarheid van operationele betrokkenheid [10:20]
  • Wat zijn signalen voor succes als je (pre-)seed investeert? [19:20]
  • Het belang van een divers investeringsteam [23:30]
  • De feedback-loop in venture capital [26:30]
  • Hoe staat Nederland ervoor? Waar liggen kansen? [30:20]
  • Advies aan founders die willen fundraisen [35:50]