Welkom in het
startup dierenrijk

Golden-Egg-Check_investor-readiness

Unicorns vs. Sharks

Startups worden hopelijk unicorns. Investeerders zijn ‘sharks’ of ‘dragons’. Ja, analogieën met het dierenrijk zijn populair in het startup- en tech-‘ecosysteem’.

Je kent natuurlijk de unicorn wel, maar wist je ook dat startups bijvoorbeeld vergeleken worden met zebra’s of kamelen?

Interessant genoeg worden investeerders vaak vergeleken met haaien, gieren, bloedzuigers en vampiers. Niet de meest sympathieke dieren zullen we maar zeggen.

Je kunt met zo’n vergelijking zelfs een publicatie scoren in de Harvard Business Review blijkt. Zo kunnen wij het ook. Want we komen genoeg bijzondere, gekke en interessante startups en investeerders tegen om er een beestenboel van te maken.

Dus dat hebben we gedaan. Niet alleen hebben we onze observaties (en die van een aantal lezers van onze GEC Insights) op een rijtje gezet. We hebben er ook een mooie kleurplaat van gemaakt. Zie het als ons kerstcadeautje voor de hele startup-scene; lekker kleuren tijdens het kerstdiner of de komende lock-down periode.

Download de kleurplaat hier

De Weerwolf

Trekt zich lang terug (op hun zolderkamer of in hippe co-working space), komt dan (en alleen als de omstandigheden perfect zijn) naar buiten om er vervolgens achter te komen dat ie aansluiting met de markt mist en klanten zien hem liever zien gaan dan komen.

De Rups

Eet zich vol met feedback, metrics en seed funding, en als hij voldoende heeft gehad bloeit hij op als een prachtige vlinder.

De Unicorn

Privaat bedrijf gewaardeerd op $1 miljard of meer. Zit vaak wel wat (roze) lucht in die waardering.

De Kraai

Intelligent, innovatief als het gaat om voedsel/ funding zoeken. Hij staat bekend om zijn probleemoplossende vaardigheden en geweldige communicatievaardigheden. Is onafhankelijk, maar eet en drinkt wel vaak in groepen (bijv. tijdens lunches of netwerkborrels).

De Hond

Trouw, loyaal, altijd blij om hun klanten of investeerders te zien. Lange termijn focus, veel inlevingsvermogen. Heeft wel vaak een baasje (of duidelijke chain of command) nodig om optimaal te presteren.

De Dolfijn

Intelligente en aardige VC die 24/7 in touw is om startups vooruit te helpen; ze slapen maar half.

De Papegaai

Lijkt goed gebekt en weet goed te pronken met zijn mooie felle kleuren. Maar als je goed luistert merk je dat er eigenlijk alleen maar startup-buzzwords na-gepapegaaid worden. Ondernemen voor de lifestyle; meer dan een gelegenheidspinda wordt eigenlijk niet gekraakt.

De Bidsprinkhaan

Na een exit wordt hij genadeloos opgegeten door de overnamepartij. De heersende startupcultuur zal al snel plaats maken voor corporate geneuzel.

De Pauw

Vindt zichzelf prachtig (en is ie misschien ook wel) maar heeft niet door dat zijn opgeklopte praatjes en dito waardering niet op de sympathie van de meeste investeerders kunnen rekenen. Krijgt wel vaak zaadjes toegegooid voor een mooie foto.

De Kameleon

Beweegt vrij traag en doet er lang over om te groeien met een af en toe een klein insect als dieet. Past zich daarentegen wel perfect aan aan nieuwe omstandigheden, waardoor hij ook in moeilijker tijden relevant zal blijven. Door de trage groei (en daarbij komende verkleinde kans op groot succes), gaat men zich op den duur wel afvragen of dit dier nog wel een startup genoemd mag worden of eigenlijk ‘gewoon’ een MKB is.

De Wolf

Een buitenlandse (Amerikaanse?) investeerder. Deze oersoort wordt steeds actiever in Nederland en lijkt zich hier definitief gevestigd te hebben. Vinden sommige kenners heel mooi, maar hij is soms zo gretig dat ie bedrijven juist kapot maakt.

De Kameel

Kan lang overleven in lastige omstandigheden en met weinig vocht/ externe funding. Groeit gebalanceerd met een lange-termijn horizon en diversifieert zijn business model.

De Kakkerlak

Is niet kapot te krijgen. Richt zich meer op gestage groei, overleven en winstgevendheid dan op exponentiële groei zoals een unicorn.

De Zebra

Zwart én wit. Purpose én profit. Groepsdier in plaats van territoriale monopolist. Mooi uitgelegd in dit filmpje.

De Gazelle

Supersnelle scale-up met 40% jaarlijkse groei. Ook wendbaar, in staat om nieuwe kansen te pakken.

De Bever

Heel territoriaal, investeert vooral in zijn eigen regio. Bedoelt het goed, levert een unieke bijdrage aan het ecosysteem maar richt soms ook onbedoeld schade aan.

De Jak

Een hightech startup. Heeft een lange adem (en diepe zakken) nodig om over bergen te klimmen. Klaagt vaak over het gebrek aan voer. Zijn niet het snelst maar wel stugge overlevers. Af en toe stort en een het ravijn in.

Bonus (zo schuw dat ie niet op de kleurplaat staat):

De Panda

Single founder die het maar niet lukt om een co-founder aan te trekken. Komt weleens iemand tegen maar het komt nooit tot een vruchtbare samenwerking. Is liever startupje aan het spelen dan dat ie er een serieuze business van wil maken.