Buitenlandse investeringen zijn sterk toegenomen; in verhouding bleven Nederlandse investeringen echter ruim achter 

AMSTERDAM, 26 oktober 2021 Nederlandse startups en scale-ups hebben in het derde kwartaal van 2021 bijna 1,5 miljard euro aan durfkapitaal opgehaald, wat het totaal voor de eerste drie kwartalen 4,5 miljard maakt, waardoor nu al drie keer zoveel is opgehaald als in heel 2020. Hiermee wordt de trend in de groei van de financiering voor deze ondernemingen voortgezet. Opmerkelijk is daarbij de opmars van Amerikaanse investeerders die vooralsnog niet wordt bijgebeend door de Nederlandse fondsen. Dat blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KMPG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (DSA) en Techleap.nl. 

Het totaal opgehaalde groeikapitaal voor startups lag in het derde kwartaal lager dan het vorige, vooral door een aantal megadeals in dat recordkwartaal. Desondanks is er dit jaar een duidelijke toename in de financiering van deze innovatieve ondernemingen te zien ten opzichte van eerdere jaren. Vergeleken met de eerste drie kwartalen van 2020 is de toename bijna 200%, wat betreft 2019 zelfs 270%.

Ondanks dat er meer durfkapitaal beschikbaar is vanuit Nederland, €1,1 miljard in de eerste drie kwartalen van 2021 ten opzichte van €690 miljoen in de vergelijkbare periode vorige jaar, lijkt de toename toch vooral te komen door buitenlandse investeringen. Het aandeel van deze, vooral Amerikaanse, investeerders in de totale investeringen in Nederlandse startups is sinds 2019 van 10% naar 55% gestegen. Het aandeel in de totale investeringen van Nederlandse fondsen in Nederlandse startups neemt daarentegen snel af, van 62% in 2019 naar 19% in 2021. 

Er is een continue groei in de financiering van startups in de latere fase waar te nemen. Het afgelopen kwartaal kende een aantal grote investeringsrondes van onder andere Picnic (€600 miljoen), Sendcloud ($177 miljoen) en VanMoof ($128 miljoen). Een punt van zorg echter, is de trend dat VC fondsen zich terugtrekken uit investeringen tot  €1 miljoen. Sinds 2018 is hun aandeel in deze vroege fase investeringen gehalveerd.

We kunnen veilig concluderen dat Nederlandse startups en scaleups inmiddels internationaal op de kaart staan als aantrekkelijke investeringen. Het is alleen jammer dat Nederlandse investeringen daar nog bij achter blijven”, zegt Lucien Burm, voorzitter Dutch Startup Association. “Vanuit investeerders wordt er hard gewerkt aan een inhaalslag gezien het aantal nieuwe fondsen dit jaar en de grootte ervan, maar er is meer nodig om dit voldoende concurrerend te krijgen.”

Maurice van Tilburg, Managing Director van Techleap.nl voegt daaraan toe: “We moeten de groei volhouden en ook over een paar jaar nog internationaal concurrerend zijn. De afnemende investeringstrend aan de onderkant van de markt kan echter zorgelijk blijken. Het is belangrijk voor de Nederlandse economie van morgen dat startups die aan het begin van hun groei staan geholpen worden, waarbij ook Nederlandse investeerders een belangrijke rol te vervullen hebben.

DSA en Techleap.nl pleiten sinds het begin van de formatie o.a. voor fiscale regelingen om juist deze investeringen aantrekkelijker te maken.

Het volledige overzicht vind je [HIER]. 

——- EINDE PERSBERICHT —–

Media contact:

Dutch Startup Association: Sabine de Witte sabine@dutchstartupassociation.nl 0624856754

Over Quarterly Startup Report
Om ervoor te zorgen dat de structurele kijk op Nederlandse startup-investeringen consistent, volledig en transparant is, hebben Dealroom.co, de  Dutch Start Up Association (DSA), Golden Egg Check, KPMG, NVP, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en Techleap.nl alle financieringsgegevens verzameld, gesynchroniseerd en beschikbaar gesteld in een inzichtelijk kwartaalrapport. Het volledige startup kwartaalrapport, dat de belangrijkste trends en gegevens bevat over alle gerapporteerde deals, is hier beschikbaar. 

Over De​​alroom.co – Dealroom.co is the foremost data provider on startups, growth companies and tech ecosystems in Europe and around the globe. Founded in Amsterdam in 2013, they work with many of the world’s most prominent investors, entrepreneurs and government organisations to provide transparency, analysis and insights on venture capital activity.

Over Dutch Startup Association – Dutch Startup Association is dé vertegenwoordiger voor startups en scaleups en zet zich in voor de motor van de economie van morgen. DSA werd opgericht in 2017 door een aantal Nederlandse startup founders die los van elkaar voet aan de grond probeerden te krijgen bij de politieke lobby en besloten hun krachten te bundelen. Inmiddels heeft DSA een vaste plek aan tafel bij relevante ministeries om zo te zorgen dat Nederland innovatie niet wordt gehinderd.

Over Golden Egg Check – Golden Egg Check ondersteunt techbedrijven en brengt ze in contact met venture capital investeerders en corporate innovators in Nederland en wereldwijd. Ons team bestaat uit startup- en investeringsanalisten. Wij verzamelen en analyseren data over startups en venture capital investeringen sinds 2017 en hebben een van de meest uitgebreide venture capital databases in Nederland. 

Over KPMG – KPMG Nederland biedt hoogwaardige dienstverlening op het gebied van Audit, Advisory en Tax.  Wij werken voor een brede groep opdrachtgevers: grote (inter)nationale bedrijven, middelgrote bedrijven, non-profit organisaties, overheden en startups. Onze professionals blinken uit in hun eigen specialisme, maar werken tegelijkertijd nauw samen om de toegevoegde waarde te bieden die onze klanten helpt te excelleren. Onlangs hebben we KPMG Emerging Giants gelanceerd om vooruitstrevende scale-ups te ondersteunen bij hun (internationale) groei.

Over de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen
Nederland telt in totaal acht ROM’s. Ze hebben de taak om te investeren in startende en innovatieve mkb-bedrijven en om nieuwe bedrijvigheid aan te trekken. Jaarlijks realiseren de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROM) duizenden nieuwe arbeidsplaatsen en miljarden aan investeringen in de regionale economie. Door te innoveren, investeren en internationaliseren zijn de ROM’s daarmee de regionale aanjagers van innovatie- en concurrentiekracht.

Over Techleap.nl Techleap.nl is een non-profit organisatie, gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Techleap.nl helpt bij het kwantificeren en versnellen van het tech-ecosysteem van Nederland. Techleap.nl creëert een optimaal klimaat voor technologiebedrijven om te schalen met programma’s en initiatieven die de toegang tot kapitaal, markt en talent verbeteren. Techleap.nl wordt geleid door Special Envoy, Constantijn van Oranje. 

Over NVP
De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) is de branchevereniging van private equity en venture capital. De NVP is opgericht in 1984 en vertegenwoordigt 90% van het door participatiemaatschappijen beheerde vermogen in Nederland. De NVP is partner in het European Data Cooperative (EDC), een project van de NVP en Europese zusterverenigingen. Het EDC is de meest omvangrijke non-profit database voor private equity en venture capital in de wereld. Vanuit het EDC publiceert de NVP op halfjaarbasis informatie over de Nederlandse markt. Over Q3 heeft de NVP nog geen informatie verzameld.