Sommige ondernemers beginnen een start-up omdat ze een visionair idee hebben, miljonair willen worden of 100 man personeel willen. Joost Diepenmaat niet. Hij is Moneybird gestart met een hele andere filosofie: “Een mooi bedrijf bouwen voor de lange termijn waar je overal ter wereld aan kunt werken.”

Moneybird biedt een online boekhoudprogramma als SaaS-product aan. Inmiddels heeft het bedrijf uit Enschede ruim 50 medewerkers en verdubbelt het elk jaar in omzet. Anders dan veel techbedrijven is Moneybird op eigen kracht – dus zonder externe investeerders – gegroeid. Diepenmaat: “Ik twijfel of we sneller hadden kunnen groeien met venture capital. Maar ik ben blij met hoe het is gegaan. Het heeft ons ook de ruimte geboden om een organisatie op te zetten zoals wíj dat wilden.”

Tientje per maand

Op eigen kracht groeien met een SaaS-product is een spel van de lange adem. Het duurt namelijk even voordat je genoeg klanten hebt om uit de kosten te komen. Maar als je het goed doet en je klanten blijven, dan kun je steeds verder doorgroeien. Dat is precies wat Joost en zijn team hebben gedaan: “Mijn plan was om mijn salaris met €100 per maand te laten groeien, een lekker concrete doelstelling. Ons team bestond toen uit drie mensen en ons product kostte een tientje per maand. Om €100 te groeien per persoon hadden we dus 30 nieuwe klanten per maand nodig. Super simpel maar het bracht ons veel focus!”

Diepenmaat vond het, los van het geld, ook belangrijk om het fundament van het bedrijf zonder investeerder te leggen. “In de beginfase moet je erachter komen of iets wel of niet werkt. Sommige dingen werken gewoon niet, en dan moet je er de stekker uit durven trekken. Het heeft geen zin om aan een dood paard te trekken. Gun jezelf de vrijheid om daar achter te komen. Daarbij komt dat je elke beslissing zelf moet nemen. Daar word je snel volwassen van.”

Groeien zonder venture capital

Gaat er niet teveel aandacht uit naar start-ups die grote investeringen binnenhalen? Diepenmaat denkt van wel. Maar tegelijkertijd was dat volgens hem een ander voordeel om niet in zee te gaan met een investeerder: nog even onder de radar blijven. “Als je al snel een investering ophaalt kan dat prachtig zijn, maar als je concurrenten de krant lezen zijn ze op de hoogte van je bestaan. Wij konden lang in de luwte opereren. Dat heeft ons geholpen om relatief geruisloos te markt te veroveren.”

Inmiddels heeft Moneybird spotjes op de nationale radio. Denkt Diepenmaat nooit na over waar Moneybird had kunnen staan mét venture capital? Met hun kengetallen zou het vast mogelijk zijn geweest om investeerders te overtuigen: trouwe klanten, korte terugverdientijd en toen nog lage online advertentiekosten om nieuwe klanten te werven. “Een belangrijk punt waar ondernemers over na moeten denken is in wat voor soort markt ze zitten. Is het een onontgonnen markt die hard groeit? Dan past venture capital wellicht goed. In ons geval was er een bestaande markt met veel spelers. Een klant die al in een boekhoudpakket zit, stapt niet zomaar over. Ook al is dat product veel minder dan wat wij kunnen bieden. Onze markt vereist geduld. Dat geduld hebben veel VCs niet.”

Zelf investeren

Of het salaris van Joost daadwerkelijk de afgelopen 13 jaar elke maand met €100 is verhoogd bespreekt hij niet, maar feit is dat Moneybird nog steeds op eigen kracht hard groeit. Joost begon als broekie maar heeft inmiddels de ervaring om teams aan te sturen en een organisatie te bouwen met veel aandacht voor een gezonde bedrijfscultuur. Daar profiteert iedereen van: “Als je rust in je kop hebt, kun je mooie dingen doen.”

Nu wil hij die ervaring inzetten om in een nieuwe generatie van SaaS-bedrijven te investeren. Onlangs werd de eerste investering aangekondigd, in HR-techbedrijf HRHooray.“We willen onze kennis en kunde beschikbaar stellen aan andere ondernemers. Het is niet zo dat wij alle wijsheid in pacht hebben maar we kunnen wel zeggen; bij Moneybird hebben we dit probleem op deze manier opgelost. Veel ondernemers worstelen met dezelfde uitdagingen. Ik wil ze vanuit mijn perspectief advies geven. Ik heb zelf ook het meeste geleerd van andere ondernemers.”

Luister naar Joost Diepenmaat in de At The Money-podcast (41 minuten) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering vertelt Diepenmaat onder andere over hoe hij Moneybird op eigen kracht heeft laten groeien en over zijn plannen om in een nieuwe generatie SaaS-bedrijven te investeren. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify en Apple).

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismaken met Joost [01:10]
  • Over de ontwikkeling van Moneybird [03:45]
  • (Geen) spijt van groeien zonder investering? [10:00]
  • De veranderende rol van een founder [15:00]
  • Hoe creëer je een aansprekende cultuur? [19:00]
  • Waar had Moneybird gestaan mét venture capital? [25:45]
  • Investeren in bedrijven met dezelfde visie [31:30]
  • Advies aan founders die willen groeien [37:00]