Er is weer een nieuwe editie van de Young Business Award, waar wij met Golden Egg Check partner van zijn. CodeSandbox, Red je Pakketje, SpaceTime Layers en Sustainer Homes strijden om een plek in de finale. Wie van hen heeft het in zich unicorn te worden? Wij hebben een analyse gemaakt van hun unicorn-potentie.

“Wij vroegen de startup-analisten van Golden Egg Check een analyse te maken van welke startups het in zich hebben unicorn te worden. Dat deden ze en het leverde een bijzonder resultaat op. Hieronder lees je hun bevindingen.

Wat is een unicorn?

Een unicorn is een privaat tech-bedrijf dat door investeerders wordt gewaardeerd op minstens een miljard dollar. Maar hoe herken je een potentiële unicorn? Startup-analisten Gilles Meijer en Thomas Mensink van Golden Egg Check: ‘Om unicorn te worden moet je wereldwijd kunnen domineren in jouw niche. Het gaat om potentie – hoe groot kan dit worden? – maar ook om de onderbouwing daarvan met tractie en een duidelijk groeiplan, de haalbaarheid dus.’

De vraag wie een unicorn wordt, kun je ook analytisch benaderen. ‘In het kort komt het erop neer dat een bedrijf in eerdere jaren een ronde moet hebben opgehaald die vier tot vijf keer kleiner was en dat ze naar schatting 6- tot 10 procent van hun aandelen hebben afgestaan in hun laatste ronde. Dat betekent dat je in jaar X minstens 20 tot 25 miljoen dollar moet hebben opgehaald, om in jaar Y (vaak een jaar later) een unicorn te worden.’”

Lees het artikel met onze analyse van de eerste vier halve finalisten op Sprout/MT: https://mtsprout.nl/startups-scaleups/young-business-award-begint-weer-welke-startups-zouden-unicorn-kunnen-worden