David de Jong is co-founder en CEO van VonWood. VonWood is een digitaal platform voor de houthandel, de marktplaats voor de verkoop en aankoop van hout. De Jong is al zo’n 20 jaar ondernemer maar heeft recent een switch gemaakt naar dit vakgebied. ’Ik wilde iets doen wat mij een goed gevoel gaf.”

Nadat David zijn laatste bedrijf verkocht wist hij zeker dat hij niet terug de mediasector in wilde. De spanning was er grotendeels van af en hij had die wereld wel gezien. Via een kennis kwam hij in aanraking met Minck Hermans die al actief was in de houthandel en ze vonden dat deze handel nogal ouderwets in elkaar zat. Hij begon met een aantal onderzoeken en kwam erachter dat de houthandel een hele ‘opwindende’ bedrijfstak is en dat dit eigenlijk nooit digitaal gaat. Dit was voor hem het punt dat hij dacht: “dit gaat een business worden!”

Potentie & uitdaging

Maar, de houthandel is een tradionele markt. Hoe ziet David die uitdaging? “De potentie is groter dan de uitdaging. Het is een gigantische markt, maar de uitdaging zit onder andere in opleiden van de mensen met ons platform te werken en efficiëntie te behalen.”

VonWood moet het hebben van de netwerkeffecten; als je meer kopers hebt, heb je ook meer geïnteresseerde verkopers, en dan krijg je meer biedingen en automatisch betere prijzen. Inmiddels heeft VonWood zagerijen in Zweden, Finland, de Baltische staten, Duitsland, Oostenrijk en Polen die op hun platform actief zijn. VonWood verbindt zagerijen en kopers met elkaar, ook als ze in verschillende landen zitten. “Je mag wel groot denken in het begin, maar niet te groot beginnen. In het begin is het heel erg veel praten. Je bouwt eigenlijk een rijdende trein”.

Luister naar David de Jong in de At The Money podcast (35 min) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering bespreken ze hoe het VonWood is gelukt om pre-product-market fit 3 miljoen euro op te halen bij Nederlandse venture capital fondsen. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify of Apple Podcasts) of hieronder:

Drie investeerders van VonWood

Het is David gelukt – in een vrij vroege fase – om drie investeerders aan boord te halen: Dutch Founders Fund (DFF), Keen Venture Partners en Peak. Hij heeft circa 3 miljoen euro opgehaald bij deze partijen. Hoe heeft David dit aangepakt? “VonWood heeft een begrijpelijk verhaal: er is natuulijk al een bestaande markt, maar deze is inefficiënt. We konden al snel laten zien dat we door digitalisering tractie konden opbouwen.”

Voor andere ondenemers die willen fundraisen heeft David ook wat tips: “Wees niet bang om je verhaal te vertellen en te valideren. Als je niet genoeg gesprekken hebt, dan weet je ook niet hoe je die markt moet aanspreken. Er komt altijd wel iets uit waar je iets aan hebt.”

David legt uit dat ze nu in een fase zitten waarin ze tegen de perfecte product-market fit aanleunen, maar ze het nog niet helemaal hebben. Hij is hier eerlijk over, ook naar investeerders toe. David zegt dat hij het niet anders zou doen: “Het is in ieders voordeel om alle kennis te hebben van waar we staan. Dat wij nog niet 100% van de transacties op het platform hebben, is helemaal niet erg. Dan leren wij ook hoe we dat beter moeten doen en dan blijven we door ontwikkelen.”

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

 • Kennismaking met David de Jong van VonWood
 • De potentie en uitdaging in de business [6:50]
 • Het proces wat VonWood tot nu toe heeft doorgemaakt [9:05]
 • Lessen van David uit vorige ondernemingen [12:50]
 • Investeerders van VonWood [14:35]
 • Het ontbreken van de perfecte product-market fit [16:50]
 • Dynamiek tussen de drie investeerders van VonWood [21:10]
 • Huidige plannen van VonWood [24:25]
 • Hoe het team in elkaar zit [28:10]
 • In het kort hoe David de toekomst voor zich ziet op korte termijn [29:20]
 • Tips voor founders die ook willen gaan fundraisen [32:10]

Meer horen over VonWood? Luister naar de At The Money podcast (35 min). Dat kan bovenaan dit artikel, maar ook via andere podcasts-apps zoals Apple Podcasts.