4impact investeert in digitale ’tech4good’ startups. In korte tijd zijn ze uitgegroeid tot een van de bekendste impact venture capital fondsen van Nederland, met deals in onder meer Envision, Carbon Equity en Solar Monkey. General partner Pauline Wink over de reden om 4impact te starten, hun tweede fonds en de balans tussen werk en thuis. “De bewustwording bij velen dat grote wereldproblemen aangepakt moeten worden, maakt dat er een grote opportunity is voor digital tech4good investeren.”

4impact richt zich op jonge bedrijven die door middel van digitale technologie een positieve bijdrage willen leveren aan planet en people. En ja, ook aan profit natuurlijk, aldus Wink, die zelf werktuigbouwkunde studeerde in Delft en al vanaf de start van haar studie bijzondere interesse had in duurzame energie. “Ik heb jaren bij Goldman Sachs gewerkt in Londen en New York, waar ik eerst aan de financiële kant en vervolgens aan de investeringskant werkte. In Londen ontmoette ik meer dan twintig jaar geleden Ali Najafbagy, die later mijn co-founder werd van 4impact. De tijd bij Goldman Sachs’ investeringsteam was een enorme leerschool voor wat we nu aan het bouwen zijn. Bijvoorbeeld dat het handig is om kapitaal te reserveren voor vervolgrondes en dat je een investeringsstructuur vooral niet te complex moet maken.”

Wereldproblematiek aanpakken

Pauline en Ali besloten na hun tijd in Londen dat ze hun opgedane kennis en opgebouwde netwerk wilden inzetten om bij te dragen aan het aanpakken van wereldproblemen. “Hoe mooi als je niet blijft hangen in praten over problemen maar ook echt je eigen contributie kan leveren aan de aanpak ervan. We wilden de katalysator worden die andere mensen meekrijgt om te investeren in duurzame impact.” Daartoe ontwikkelden de founders een strategie gebaseerd op impact, digitale technologie en financieel rendement. Vanuit de United Nations Sustainable Development Goals segmenteerden ze drie eigen thema’s die de rode draad vormen in hun eerste fonds: Environment, Inclusion en Health & Well-being. Dit in combinatie met de exponentiële groei aan de digitale technologie kant kan er impact op schaal gecreëerd worden. “Er gebeurt ontzettend veel op deze thema’s; steeds meer mensen zien het belang ervan en dat maakt onze markt heel interessant.”

Luister naar Pauline Wink in de At The Money podcast (40 min) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering vertelt Pauline waarom ze 4impact is begonnen, over hun plannen met het tweede fonds, en wat ze het moeilijkst vindt aan haar werk. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals SoundCloud en Apple Podcasts) of hieronder via Spotify:

Quan en Green Story

Twee van de bedrijven uit het portfolio van 4impact zijn Quan en Green Story. Wink: “Deze twee passen bij uitstek bij onze visie. Quan is een platform voor mentale gezondheid en welzijn dat de oorzaak van problemen bij werknemers blootlegt en daardoor effectieve oplossingen kan aandragen. Daar profiteren niet alleen individuen van, maar ook teams en bedrijven. Quan is een early stage bedrijf met ongelooflijke potentie, zeer gedreven founders en een ervaren team. Redenen genoeg voor ons om in deze partij te investeren. Green Story berekent heel knap de footprint van kleding op productniveau via hun life cycle assessment methodologie en kan dit direct tonen in de productinformatie. Daarmee worden producent én consument zich bewust van de ecologische voetafdruk van wat ze maken danwel kopen.”

Founders leren kennen

Zowel Quan als Green Story werden al een tijdje gevolgd door het team van 4impact voordat ze overgingen tot investeren. Dat geduld is typisch 4impact: “We vinden het interessant om bedrijven in een vroege fase te leren kennen, als ze nog aan het bouwen zijn. Dat is soms nog niet het juiste moment om in te stappen maar door ze te volgen, de founders te leren kennen en te zien hoe ze omgaan met tegenslagen, ontdek je of er een match is. Eenmaal aan boord, ondersteunen we een bedrijf op de vlakken waar behoefte aan is. We denken mee over de strategie, de commerciële aanpak, verzorgen introducties – ook internationaal gezien onze achtergrond en netwerk – bouwen mee aan een team en adviseren over en ondersteunen bij fundraising. Zo helpen we bij het realiseren van groei.”

100 miljoen euro

4impact is intussen met een tweede fonds bezig, dat breder en groter moet worden dan het eerste. “We zetten in op een soortgelijke strategie maar een grotere omvang: 100 miljoen euro, 25 bedrijven en grotere tickets. We bouwen ons team verder uit met internationale sterke en gedreven mensen. Een stap waar ik erg naar uitkijk! Tegelijkertijd brengt het ons in een fase waarin ik in principe constant zou kunnen werken. Met een man en drie kinderen is het mijn persoonlijke uitdaging om de balans tussen werk en thuis te bewaken. Prioriteiten stellen en de steun van thuis nooit voor lief nemen.”

Meer horen over de investeringsstrategie van 4impact? Luister naar de At The Money podcast (40 min). Dat kan bovenaan dit artikel, maar ook via andere podcasts-apps zoals SoundCloud en Apple Podcasts.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismaken met Pauline [1:10]
  • Het opzetten van 4impact’s eerste fonds [5:30]
  • 4impact’s onderscheidende impact investing strategie [10:00]
  • Voorbeelden: Quan en Green Story [13:20]
  • Van wat soort startups wordt Pauline gelukkig? [22:50]
  • Bezig met het tweede fonds van €100M [26:50]
  • Advies aan founders die willen fundraisen [36:50]