Het Nederlandse fintech-landschap is zich sinds een aantal jaar stormachtig aan het ontwikkelen met opvallende successen als Adyen, Mollie, Bunq en Bux. Op Emerce Financials, vanaf dinsdag 2 november online, laten Thomas Mensink (Golden Egg Check), Jan Willem Nieuwenhuize (ING Ventures) en Friso Roscam Abbing (Finch Capital) hun licht schijnen over deze opkomende markt.

Door het succes van bedrijven als Adyen en Mollie, en de kennis van de honderden medewerkers die hier werken, ontstaat er een grote aanwas van nieuwe ondernemers. Ondernemers die het trucje al eens vaker hebben gedaan en weten hoe ze valkuilen moeten vermijden.

De herhaling helpt het ecosysteem volwassen te maken. Mensink (Golden Egg Check) noemt als voorbeeld Biller, een AI-aangedreven ‘koop nu, betaal later’-product voor online B2B-aankopen. “Je zou het een liefdesbaby van Mollie en Klarna kunnen noemen.”

Er is meer kapitaal dan er goede ideeën zijn, zeggen de fintechspecialisten. Toch ligt de nadruk op financiering van bedrijven in een latere fase van hun bestaan. De financiering van prille ideeën blijft nog lastig. Al was het maar omdat het succes van die producten vaak moeilijk is in te schatten.

Een andere ontwikkeling is dat de nieuwe generatie ondernemers zich meer richt op het efficiënter maken van huidige financiële instellingen in plaats van met ze te concurreren. Wellicht ook uit lijfsbehoud. Ze hebben dan immers potentiële klanten tot hun beschikking.

Jan Willem Nieuwenhuize (ING Ventures) noemt regelgeving als voorbeeld. “Denk aan het scannen van organisaties op risico’s die samenhangen met de privacywetgeving.” Grote financiële instellingen zijn volgens hem niet wendbaar genoeg om een dergelijk nicheproduct in de markt te zetten. “Wij zijn juist op zoek naar dit soort aanvullende specialismes. Laat ons de leuke dingen doen, en anderen de complexere vraagstukken oplossen.”

Wat volgens Nieuwenhuize ook helpt is dat het ondernemerschap een grote aantrekkingskracht heeft op studenten, terwijl voorheen carrière maken bij grote bedrijven belangrijk werd gevonden.

Golden Egg Check heeft volgens Mensink het plan opgevat om met financiers een gezamenlijk fonds op te zetten om kansrijke fintechs nog beter te begeleiden.

De video Nederland fintechland. Tegen welke prijs? kan na registratie gratis worden bekeken, evenals vele andere gesprekken met fintech founders en partijen.