“Ik vind het eigenlijk gewoon schandalig dat je dit durft te vragen aan ons!” Aflevering 1 van Dragons’ Den en de toon is gezet. En terwijl miljoenen Nederlanders keken naar de show waar ondernemers proberen investeerders te overtuigen om in hun droom te investeren, dachten wij; laten we eens analyseren hoe de Dragons te werk gaan. Hieronder de belangrijkste bevindingen, fun facts en lessen uit dit seizoen van Dragons’ Den.

Dragons’ Den is terug van weggeweest. Met een compleet nieuwe groep angel investors — Dragons dus — die samen goed zijn voor zo’n één miljard euro. Zij kunnen “dromen van startende ondernemers laten uitkomen” door te investeren in hun ideeën. Vermakelijk, dat zeker, maar kunnen ondernemers er ook iets van leren? En hoe representatief voor de echte venture capital wereld is het eigenlijk?

Dit seizoen waren Pieter Schoen, Nikkie Plessen, Shawn Harris, Won Yip en Michel Perridon de Dragons. Zij hebben hun centen allemaal op een andere manier verdiend; van mode tot elektronica en van energie tot avocado’s.

Wij hebben alle ca. 500 reacties van de Dragons geanalyseerd. Niet zozeer om het programma te beoordelen, maar juist om in kaart te brengen wat de belangrijkste vragen zijn die je als ondernemer kunt verwachten en welke criteria het meest zijn gebruikt om een afwijzing te onderbouwen.

Lees onze analyse verder op ons blog. De infographic is hier ook te downloaden (bijv. om extra in te kunnen zoomen):  Golden Egg Check – Infographic Dragons Den

StartupRoulette: een soort online Dragons’ Den

Zoek je zelf financiering voor je startup en heb je lessen getrokken uit deze analyse? Of ben je serieus op zoek naar startups om in te investeren en wil je ook als Dragon kritische vragen stellen?

Doe dan mee met onze StartupRoulette Angel Edition op 17 juli (en daarna elke maand). We organiseren samen met o.a. Arches Capital een online blind- en speeddate event voor startups en angel investors. Aanmelden kan via StartupRoulette.vc.