Iets minder dan de helft van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven heeft vorig jaar samen gewerkt met startups. Dat is de conclusie van startup-onderzoeksbureau Golden Egg Check na het doorploeteren van liefst 98 jaarverslagen.

Gilles Meijer was vandaag telefonisch te gast bij BNR Nieuwradio (Zakendoen) om toelichting te geven op het artikel dat wij deze week hebben gepubliceerd.

Gilles beschreef o.a. de drijfveren van corporates om met startups samen te werken, en hoe die per sector verschillen:

“Je ziet wel verschillen per sector. Er is wel een aantal sectoren waar je echt wel ziet dat ze doorhebben dat ze moeten innoveren en dat het misschien een goede manier is om dat met nieuwe bedrijven te gaan doen. Maar sommige sectoren valt inderdaad heel erg tegen.”

Voor corporates die (meer) met startups willen samenwerken is het advies om dat strategisch aan te pakken en een duidelijk doel voor ogen te hebben:

“Het is misschien een beetje een open deur maar we zien te vaak dat het voor corporates een doel op zich is om iets met startups te doen of andersom, maar het moet een middel zijn om je verder te brengen. Of dat nou een nieuwe markt is, of sneller de markt op, of internationaal. Daar ontbreekt het vaak aan, in ieder geval zien wij dat in de praktijkvoorbeelden die we tegenkomen.”

Luister het hele fragment terug op: https://www.bnr.nl/player/archief/20180920124640420 (7 min)