Amersfoort, 17 januari 2024

Golden Egg Check heeft bekendgemaakt dat hun venture capital fonds 2,5 miljoen euro heeft opgehaald bij investeerders. Met dit fonds, GEC Capital I, wil Golden Egg Check in drie jaar tijd in totaal 30 tot 35 investeringen doen in tech-bedrijven.

Het in 2022 gestarte fonds heeft inmiddels een portfolio van 14 startups, voornamelijk Nederlandse softwarebedrijven. Bij aanvang had het fonds een investeringsbudget van een half miljoen euro, destijds het kleinste venture capital fonds van Nederland. Met de nieuwe kapitaalinjectie van verschillende (oud)tech-ondernemers en investeringsmaatschappijen heeft het fonds nu 2,5 miljoen euro beschikbaar om te investeren.

Schaalbaar investeren

Onderscheidend aan de investeringsstrategie is het co-investeringsmodel, waarin altijd samen wordt geïnvesteerd met een gespecialiseerde venture capitalist of met een groep relevante angel investors.

Thomas Mensink, partner bij GEC Capital, legt uit hoe dit werkt: “Wij liften slim mee op hun kennis en expertise. Tegelijkertijd brengen wij ons netwerk van investeerders in, zodat onze portfoliobedrijven sneller en beter toegang krijgen tot (vervolg)kapitaal. Wij besteden het meeste papierwerk uit aan de lead investor en hoeven ook geen board seats. Op deze manier kunnen wij met een klein team veel deals doen en zorgen voor een optimale spreiding voor onze investeerders.”

Een community van ondernemers

Ytsen van der Meer, venture partner bij GEC Capital, vult aan: “Daarnaast bouwen we aan een founder community, omdat we zien dat ondernemers ontzettend veel van elkaar leren. Die peer-to-peer interactie is waardevol en komt goed tot z’n recht in een actief fonds waarin veel deals plaatsvinden.”

Dat er veel ondernemers onder de nieuwe investeerders zitten, is volgens Van der Meer dan ook geen toeval: “We beschouwen hen als onderdeel van onze community. Hun ervaring is erg waardevol voor de volgende generatie ondernemers.”

Investeerders die kapitaal en kennis bijdragen aan GEC Capital zijn onder andere Koejans Capital, 819 Capital Partners, Arjé Cahn (ex-Hippo), Geert-Jan Smits (ex-Flinders, auteur ‘De start-up scorecard’) en Investeringsfonds Groningen. 

Cornerstone investeerders

De eerste investeerder in het fonds, Jan-Willem Tusveld (oprichter Visymo, Koejans Capital), is betrokken bij meerdere succesvolle venture capital fondsen. Hij durfde het in 2022 aan om de start van het eerste fonds van Golden Egg Check financieel mogelijk te maken. Tusveld: “Het team heeft een gigantisch netwerk van zowel startups als investeerders. De strategie om mee te investeren met top-VCs sprak mij aan en past bij mijn voorkeur om zo gespreid mogelijk te investeren in startups. Daarnaast stimuleer ik graag kwalitatief sterke initiatieven uit de regio en geeft het me veel voldoening om het team stappen te zien maken.”

819 Capital Partners is een van de nieuwe cornerstone investeerders in het fonds. Deze investeringsmaatschappij beheert onder andere een venture capital fonds met een focus op deep tech. Naast de investering gaat Golden Egg Check inhoudelijk intensiever samenwerken met 819 Capital Partners. Wim Smit, Managing Partner bij 819: “Net als GEC geloven wij in een ecosysteembenadering, waarbij wij kiezen voor actief beheer met grotere investeringen in minder bedrijven. Door samen te werken met het team van GEC kunnen wij diepgaand monitoren, zodat wij de meest kansrijke bedrijven verder kunnen helpen. Met deze benadering hebben we het beste van twee werelden.”

Jan Martin Timmer, Fondsmanager bij Investeringsfonds Groningen, legt uit waarom IFG in GEC Capital I heeft geïnvesteerd: “Naast de investeringen in Groningen die het fonds van plan is om te gaan doen, zien wij ook de waarde van het netwerk van internationale investeerders dat GEC in kan brengen in onze regio.” 

Koejans Capital, 819 Capital Partners en IFG zullen plaatsnemen in de Advisory Board om GEC Capital van verder advies te voorzien op het gebied van portfoliomanagement, M&A en strategie.

Doorinvesteren

Gilles Meijer, oprichter van Golden Egg Check en partner bij GEC Capital, is tevreden met de dealflow die het fonds tot nu toe weet aan te trekken. Meijer: “We staan al jaren bekend in de markt als de partij die veel inzicht heeft in startups én toegang heeft tot investeerders. Dit heeft ons geholpen om ongeveer elke maand een nieuwe deal te kunnen doen. Terwijl veel venture capitalists de afgelopen twee jaar een pas op de plaats hebben gemaakt, zagen wij een kans om juist nu te investeren.”

Bedrijven waar GEC Capital in heeft geïnvesteerd zijn onder andere Propel, Valyuu, Quan, Orquesta en Roseman Labs. Een aantal bedrijven heeft inmiddels een vervolgronde opgehaald. Arosha Brouwer, co-founder en CEO van ‘employee well-being’ startup Quan, ziet de waarde van het aan boord hebben van GEC Capital: “Golden Egg Check heeft ons geïntroduceerd bij een aantal investeerders die zich snel hebben gecommitteerd aan onze ronde. Het team begrijpt wat early stage is en houdt de communicatielijnen kort. Ze reageren snel, zijn behulpzaam en hun enorme Nederlandse VC- en founders netwerk betekent dat we meestal binnen 1 of 2 connecties zijn van wie we nodig hebben.”

Voor de zomer wil Golden Egg Check het fonds sluiten op 5 miljoen euro. Meijer: “Hiermee kunnen we 30 tot 35 investeringen doen en houden we nog voldoende achter de hand om door te investeren in de meest succesvolle bedrijven.”