Golden Egg Check heeft bekendgemaakt dat hun venture capital fonds 5 miljoen euro heeft opgehaald bij investeerders. Met dit fonds, GEC Capital I, wil Golden Egg Check in drie jaar tijd in totaal zo’n 35 investeringen doen in tech-bedrijven.

Het in 2022 gestarte fonds heeft inmiddels een portfolio van 22 startups, voornamelijk Nederlandse softwarebedrijven. Hiermee is GEC Capital een van de meest actieve private venture capital fondsen van Nederland. Met de nieuwe kapitaalinjectie van verschillende (oud)tech-ondernemers sluit het fonds nu op de hard cap van 5 miljoen euro.

Actieve investeerder

Onderscheidend aan de investeringsstrategie is het co-investeringsmodel, waarin altijd samen wordt geïnvesteerd met een gespecialiseerde venture capitalist of met een groep relevante angel investors.

Thomas Mensink, partner bij GEC Capital, legt uit hoe dit werkt: “We hebben nu samen geïnvesteerd met bijvoorbeeld Speedinvest, Norrsken en Curiosity VC. Wij liften mee op hun kennis en expertise. Tegelijkertijd brengen wij ons netwerk van investeerders in, zodat onze portfoliobedrijven sneller en beter toegang krijgen tot (vervolg)kapitaal. Op deze manier kunnen wij met een klein team veel deals doen en zorgen voor een optimale spreiding voor onze investeerders.”

Thomas Mensink GEC Capital

Thomas Mensink, partner GEC Capital. Foto: Haitsma & Prins

Een community van ondernemers

Ytsen van der Meer, venture partner bij GEC Capital, vult aan: “Daarnaast bouwen we aan een founder community, omdat we zien dat ondernemers ontzettend veel van elkaar leren. Die peer-to-peer interactie is waardevol en komt goed tot z’n recht in een actief fonds waarin veel deals plaatsvinden.”

Dat er veel ondernemers onder de nieuwe investeerders zitten, is volgens Van der Meer dan ook geen toeval: “Deze investeerders hebben achtergronden in onder andere fintech, cyber security, e-commerce, AI, online marktplaatsen en HR tech. We benutten hun expertise bij het inschatten van de kwaliteit van de startup en zij zijn bereid om onze portfoliobedrijven verder te helpen. We beschouwen hen als onderdeel van onze community.”

Vroeg durven investeren

Bedrijven waar GEC Capital in heeft geïnvesteerd zijn onder andere Runnr.ai (AI chatbot voor hotels), Sirius (duurzaamheids co-pilot voor metaal- en mijnbouwbedrijven, Haaven (platform voor ontwerp en bouw van houten woningen) en QDI Systems (quantum dot technologie voor medical imaging).

Gilles Meijer, oprichter van Golden Egg Check en partner bij GEC Capital, licht toe: “Wij investeren over het algemeen in een vroege fase, in Pre-Seed en Seed, maar qua sector zijn we breed geïnteresseerd omdat we steeds mee-investeren met een specialist. Met onze 5 miljoen euro kunnen we 30 tot 35 investeringen doen en houden we nog voldoende achter de hand om door te investeren in de meest succesvolle bedrijven.”

GEC Capital portfolio

De investeringsperiode van het eerste fonds van Golden Egg Check loopt tot de zomer van 2025. Meijer: “We zorgen dat ons tweede fonds direct daarna klaar staat. Dat plan zullen we de komende tijd verder concretiseren. Het volgende fonds zal iets groter worden maar omdat we zien dat onze co-investment strategie werkt, zullen we daar op in blijven zetten.”

 

Golden Egg Check team met vlnr Ytsen van der Meer, Thomas Mensink, Anna Dyachenko, Gilles Meijer en Iryna Pranovich. Niet op de foto: Erwin Starke

Neem voor meer informatie contact op met Thomas Mensink via capital@goldeneggcheck.com.